onsdag 31 oktober 2012

Gevalia

De har inte riktigt lyckats få till en svensk brytning. 
Och det är bara en av alla de saker som är fel med de här reklamfilmerna. 




Men jag mår fortfarande lite mer illa av det här:


Ganska mycket mer faktiskt.

tisdag 30 oktober 2012

Svensk byråkrati

Jag mailade skatteverket för att dubbelkolla vad jag behövde göra för att registrera vigsel i Sverige. Det skulle räcka med att skicka in en kopia på vigselbeviset (hade ju ett par extra, med klistermärke och allt) och en blankett för att ändra namn.
Jag hade läst nånstans att en kopia av Toms pass kunde vara bra också så jag skickade med det också. Trots att det inte skulle behövas över huvud taget.
Igår fick jag ett brev om att kopian av passet, som alltså inte skulle behövas, var oläslig och de behöver en ny för att kunna ta ett beslut om min namnändring. Samt en kopia av hans födelseintyg.
Där fick jag för att jag frågade.

Så nu blir det här också fördröjt. Det enda som det påverkar är att jag inte kan få mitt nya pass förrän mitt namn är ändrat så jag måste fortsätta bråka med TSA varje gång jag ska flyga nånstans.
Men för att få ett nytt pass måste jag boka tid på ambassaden i Washington. Och de har två dagar kvar i år för pass. 15:e och 16:e november. 16:e november måste jag vara i Atlanta för att lämna fingeravtryck för femtielfte gången. Så jag får väl vänta till februari då. Långt jullov.
Men det enklaste kanske är att åka till Sverige en vecka så fort jag får mitt EAD/AP-kort, en vecka före jul ungefär.

Och så måste jag ju förnya mitt svenska körkort också. Även jag om jag inte får använda det här.
Enligt ambassaden:

The application form for a Swedish driver's license is available at the Consulate General of Sweden in New York. The form cannot be downloaded. 
Jaha.

måndag 29 oktober 2012

Sandy

Jag har haft på CNN i bakgrunden hela dagen. Det ser inte bra ut det där... Det kommer vara kaos med flygen resten av veckan förmodligen, så att försöka resa upp till New York just den här helgen, och tro att man ska komma dit och sen dessutom hem är lite orealistiskt. För att inte säga korkat. Så det är bara att inse att vi inte kommer iväg nånstans. Om inget drastiskt händer. Som att stormen vänder och allt vatten drar sig undan. Men det är ju inte särskilt troligt. Sandy har inte ens kommit in över land än och vattnet är redan 3 meter högre än vanligt nere vid Battery Park. Läskigt.

Tog ut lite mer heltäckningsmatta idag med. Tom målade taket i det nya "kontoret" igår kväll, medans jag tog ut mattan ur hallen och delar av det nuvarande "kontoret". Det är första gången vi målar ett rum i rätt ordning.   Hallen målade jag i och för sig för flera veckor sen så jag fick fixa till lite på väggarna där han kom åt med rollern. Men i det andra rummet så var det bara  att måla väggarna idag. Inklusive den lilla garderoben i det rummet. Så nu är det bara listerna kvar imorgon och sen kan vi börja med golvet. 
Det börjar bli dags att beställa prylar till en dator tror jag. Nu när jag snart har nånstans att göra av den.




lördag 27 oktober 2012

The Walking Dead

Vi har börjat se The Walking Dead. Lite för att den är inspelad runt Atlanta, och utspelar sig här. Och lite för att det var ett jäkla tjatade om hur bra den skulle vara.
Och det var den. Det trodde jag aldrig. Jag gillar inte zombies, men man glömmer att det handlar om det. Jättebra serie.

Appropå zombies. Jag såg filmen med Madde och Herr Chris O'Neill. Det var nog det pinsammaste jag har sett. Tihi.

Frukost

Det här är vad Tom äter till frukost. Sockriga flingor med marshmallows i. Med Half & Half. Dvs 10%-ig grädde.
Jag är inte imponerad.


Det här är vad jag äter. Havregrynsgröt med lingonsylt. Jag är ganska säker på att han inte är imponerad heller.


fredag 26 oktober 2012

Jag har inget att göra!

Ena sidan av huset är ju nästan klart. Förutom badrummet vid vårat sovrum. Det är fullt av verktyg, en stor verkstadsdammsugare, färg, tvätt och heltäckningsmatta.
Och jag kan inte börja på andra sidan än. Så jag har lite svårt att komma upp på morgonen nu.

Jag ska inte klaga i och för sig. Det ska bli 27 grader idag, och fint väder. Så jag kan ju gå ut på altanen en stund. Jag skulle till och med kunna ta en promenad i området. Men det lockar inte särskilt mycket.
Jag har gett upp det där med körkort för tillfället. Innan jag får nya papper för att bevisa att jag får vara här skulle ett körkort bara gälla till den 7:e november ändå. Och det hjälper inte så mycket när jag behöver ta mig in till Atlanta den 16:e november när Tom är i Toronto. Eller när jag ska ta mig till flygplatsen den 17:e.

Det är en ny storm på väg in över landet tydligen. Sandy. Hen ska tydligen slå till mot New York nästa vecka. Lagom roligt för maratonlöparna nästa söndag om det inte har gått över tills dess. Och lite mindre roligt för mig också om det blir en massa störningar i flygtrafiken, för då kanske jag inte kommer med nåt plan :p

Vi har bokat in en vinresa i Napa Valley i november också. Man åker tåg och besöker vingårdar. Och jag skulle tro att det dricks lite vin också.

Annars händer det inte så mycket. Det är så illa att jag kanske till och med sätter upp gardiner. Jag vet, gardiner i USA. Hur tänker jag egentligen? Men har man tråkigt så har man.

Vi kollade på Dr. No igår. Tveksamt om vi hinner se alla de andra filmerna innan Skyfall har premiär men eftersom det är SENARE HÄR ÄN I SVERIGE så kanske vi hinner.
TV.n sitter fortfarande inte på väggen eftersom väggfästet aldrig kom. De påstod att de levererat det men det kom ju aldrig hit i alla fall.
Så de ringde från Amazon igår och vi får pengarna tillbaka. De har faktiskt oerhört bra kundservice på Amazon. Så bra att om min nya Kindle kommer hit idag så kanske jag till och med handlar nåt från dom igen. Och om den nya Kindlen är bra förstås. Men den kan inte vara sämre än Kindle Fire.







onsdag 24 oktober 2012

Jag har flyttat in

Det vill säga packat upp alla kläder och hängt in dom i garderoben. 
Men jag tänker inte visa nån bild på hur det ser ut när det blivit rörigt igen.

Tom jobbade hemifrån igår igen så medans han satt i ett trångt extrarum mellan en massa lådor monterade jag hyllor och stänger i garderoberna. 

Himla nöjd faktiskt. 




tisdag 23 oktober 2012

Sverigepremiär före USA-premiär??

Hur i hela friden kan Skyfall ha premiär i Sverige den 26:e oktober och premiär här den 9:e november? Hur är det rättvist? Vad gör jag här?!



Garderober i garderoben

Tom blev hemskickad från jobbet igår. De var livrädda för att han skulle sprida sina förkylningsbakterier. Han verkade i och för sig inte helt frisk men jag tyckte det var lite överdrivet. 
Men då kunde han ju hjälpa mig med den del per garderob jag inte kunde göra själv, lyfta 2 m långa sidpaneler. Och sen tillbaka till soffan. 
Alla garderober blev klara igår. De är byggda inne i garderoben så de får stanna där för alltid. 


Det kanske är lite, lite plats att gå på, men jämfört med hur det såg ut innan så är det ändå bättre. Och den här bilden är från när många av kläderna redan var utflyttade.


Tom försökte åka in och jobba idag igen men de skickade hem honom direkt. Så nu håller han på att sätta upp ett tillfälligt kontor i extrarummet. Där alla lådor från garderoben samt en jättestor säng står. Smidigt.

söndag 21 oktober 2012

Walk-in-closet

Garderoben är "i stort sett klar". 
Så fort listerna är på plats (om ca 10 minuter) så kan vi börja sätta ihop garderobsstommar där inne. Måste ju ha nånstans att göra av kläderna i garderoben också.
Men inte idag. Klockan är snart nio och det är söndag kväll. Och jag måste ju ha nåt att göra imorgon också.


Måste bara visa hur hallen blev.
Inte världens finaste kakel, men det duger. Man behöver ju inte göra det mer komplicerat än nödvändigt.



Guinness Stew

Herregud va gott det här var. Jag har nog aldrig lagat så god mat.
Det röda på kanten är lingonsylt. Från IKEA.

Det tog ca 4 timmar men vi gjorde lite renoveringsarbete under tiden.


Hallen är klar, saknas bara dörr till garderoben. Och hyllor och sånt i garderoben. Jag tror aldrig vi blir klara med det här huset. Det är alltid "bara lite kvar" i varje rum.

Men vi ska nog kunna lösa garderoben idag. Golvet alltså. Det värsta är gjort, dörröppningen. Ett par lösa småbitar här, en lagom stor bit där...


lördag 20 oktober 2012

IKEA. Igen. Färg. Igen

Det börjar kännas lite tjatigt nu.
I fredags målade jag garderoben. Tills jag fick slut på färg!


Eftersom jag inte får köra nånstans fick jag vänta tills Tom kom hem. Men TV:n hade blivit levererad precis då så vi kopplade in den och ny ljudprojektor och satte allt på TV-bänken så länge. Väggfästet ska tydligen ha blivit levererat men inte hit i alla fall. Vet inte jag ska svära åt FedEx eller posten för FedEx levererade till posten som sen levererade hit. Värdelöst. Man kan ju tycka att de som fick paketet av misstag skulle köra hit det.  Men icke.

Den ser liten ut men det är den inte. Det är säkert.
Väggar och lister är klara i garderoben, och grundfärgen är på. Det stinker i hela huset. Jag vet inte om det är så lämpligt att sova här idag. 

Vi var på IKEA idag. Igen. Hallmöbler och garderober till garderoben. Dvs PAX-skal till walk-in-closeten. Och en massa andra saker.  



Om Tom målar klart taken idag så kanske jag får lägga golv imorgon. Wohoo.

Bäst att fortsätta bygga möbler. Det är nästan så jag börjar få nog av det. 

fredag 19 oktober 2012

Why do they call it a check? Why not a Yugoslavian?

Jag skrev min första check igår. Välkommen till stenåldern.
Jag skrev flera i och för sig. Jag gjorde fel på första. Jag vände på dag och månad fast jag vet bättre vid det här laget.
Det är tydligen väldigt noga hur man skriver på de där också. Skrivstil på vissa delar, vanlig tydlig skrift på andra. Och streck överallt så ingen kan förfalska något.
Löjligt.

Jag fick ut alla hyllor från garderoben igår. Alla väggar var täckta av stora hål efter alla skruvar. Så en halv hink spackel senare var väggarna alldeles rosaprickiga.
Så fort jag har druckit upp mitt kaffe (och kanske fyllt på en gång till) ska jag börja slipa och spackla runda två. Sen åker mattan ut. Det är min favoritdel av att göra i ordning ett rum, att ta ut mattan. Heltäckningsmatta är vidrigt.

torsdag 18 oktober 2012

Mini-semester

Jag var borta i fem dagar och det känns som två veckor.
Vi var i Thousand Oaks (norr om L.A.) och San Diego på konserter (Bryan Adams. Så klart) i helgen. Vädret var perfekt. Blå himmel och lagom varmt. Jag vill bo där.
Vi körde ner längs kusten och allt var bara fint. Överallt.

På måndagen flög vi till Las Vegas (från San Diego via LAX) men höll på att inte hinna med första planet. Vi räknade lite fel på hur mycket tid vi behövde. Och så körde vi fel. Först för att jag inte kunde läsa kartan rätt (Apples karta/GPS i iphonen. Väldigt bra egentligen om man bara följer den) och sen för att vi bara antog att vi skulle lämna tillbaka bilen vid flygplatsen. Det var ju fel så klart så vi fick köra tillbaka halvvägs till hotellet igen och lämna bilen. Sen vänta på att bussen skulle komma och ta oss till flygplatsen.
Sen vände turen lite. Vår terminal var den första de stannade vid och den var pytteliten så vi kom igenom säkerhetskontroll och incheckning jättefort. Och fick bra platser på planet med. Och Bloody Mary till frukost.
På Sky Cluben i Los Angeles var det självservering i baren. Och de hade fortfarande frukost framme. Bagels och Bloody Mary.
Tom åkte hem från Las Vegas medans jag stannade kvar och gick på konsert igen.
Mötte ett par svenskar från Borås där också. Inte av en slump naturligtvis. De var på en tre veckor lång road trip i Kalifornien och Nevada och vi råkade vara i Las Vegas samma dag. Det kändes jättekonstigt att prata svenska igen, och det borde det inte gjort för jag pratar ju svenska ibland. Som när jag blir tillräckligt arg för att svära på svenska till exempel.

Efter Las Vegas åkte jag till Tucson med Michelle och hennes mamma. Hennes mamma är jätterolig. Klagar på att Michelle inte låter henne ta en drink före konserten. Pratar om vilka baseball-spelare som har snyggast rumpa. Allt med Boston-dialekt.
De hade direktflyg medans jag flög via Salt Lake City. Jag trodde jag skulle bli fast där över natten men jag fick en plats till slut.

Det är oerhört skönt att va hemma igen faktiskt. Jag borde jobba på att ta bort hyllor från garderoben så vi kan spackla och måla men jag är lite seg i starten idag. Jag tror inte jag hinner göra nåt innan Tom kommer hem från jobbet. Och det är ganska illa.

Lite bilder från helgen:
Vi såg en DeLorean när vi körde från LAX till Thousand Oaks.

Den här satt på en gammal bil som förmodligen hade en lika gammal ägare.

Jättegoda hamburgare. Jag åt min utan bröd, med kött. Och man kan få sina pommes frites  "well done" så dom blir jättekrispiga. Jätetgott.

Fina bilar i San Diego.

San Diego

Fish tacos i Las Vegas

Las Vegas i sig var kanske ingen höjdare men de har väldigt fint väder där

Kaktus i Tucson, Arizona. 

Las Vegas. Twinkles är inte gott. Och att fritera dom kan väl knappast göra det godare. Men jag provade inte.

På flygplatsen i Tucson. iPad med tangentbord = mini-laptop. 




fredag 12 oktober 2012

Godis

Jag börjar bli lite godissugen.
På riktigt godis alltså. Svenskt smågodis.

Sånt här. Det ser ju helt underbart gott ut.


Här finns bara chips (ok, Doritos spicy nachos är jättegoda med Wholly Guacamole) och choklad (och hur mycket jag än gillar saker som smakar choklad så tycker jag inte om chokladbitar som Snickers).
Och så ett par sorters godis. Ett par sorter?! Hot Tamales är ok. Men det är inget man äter hela tiden eller särskilt mycket av.
Jag hittade en låda med engelsk lakridskonfekt på Marshalls i onsdags. Det var jättegott. Det första riktiga godiset sen jag kom hit för två månader sen.

Så nu ser jag snart ingen annan utväg än att beställa godis.

http://sockerbit.com/  eller http://www.godispanatet.se/

Räddaren i nöden.
Men än så länge är jag inte desperat.
Jag kan nog hålla mig en vecka till.





Oerhört produktivt


Det känns jättekonstigt att inte ha några väggar att måla eller något golv att lägga. Nästa rum att fixa är nog garderoben i sovrummet. Men den är ju full med kläder och det finns begränsat med utrymme att göra av allt.

Det här:


ska bli nåt sånt här:


... och därför ser det ut så här just nu:



Allt är en enda röra så jag städade i köket istället. Köket är just nu avlastningsplats för laminatgolvet, uppackningsplats för IKEA-möbler, förvarningsplats för alla viktiga papper och där jag har min dator. Och alla högar med papper, tidningar, bra-att-ha-saker och skräp tog över så mycket att man fick skjuta undan det till ett hörn för att kunna laga mat. 
Men nu ser det mycket bättre ut.



Vi åker till Thousand Oaks, CA imorgon och prognosen ser inte helt illa ut. 
Jag hörde att det var frost i Sverige. 




torsdag 11 oktober 2012

Så dags att packa upp

Jag skruvade ihop den sista byrån idag så nu har jag börjat packa upp lite kläder och lägga dom i lådor.
Japp. Två månader efter att jag flyttade. Så dags nu.
Och jag inser hur mycket kläder jag glömt att jag har. Det ligger massor kvar i lådor fortfarande och väldigt mycket av det kommer aldrig hamna i mina byrålådor. Men jag är väldigt dålig på att göra mig av med kläder. Speciellt jeans som inte passar längre. Man vet ju aldrig...



Nytt sovrum

Vi hittade en kackerlacka till i garaget igår. Båda är nu döda.
Vi tror att de kom in med lådorna från Ikea. Jag är väldigt glad att jag inte lät dom bära in lådorna i huset!

Allt utom en byrå är ihopskruvat nu. Sängen gick jättefort så vi sov i nygamla sovrummet i går. I en säng som är så mycket hårdare än den gamla att jag hade svårt att bestämma mig för om det var bra eller inte. Men det är det. Jag bestämde mig på morgonen. Den är mycket mindre också. "Queen". Eller 160 för oss som skiter i vad storleken heter och vill veta hur stor den faktiskt är. Precis lagom. Det är jättemycket plats i sovrummet nu.

Idag ska sista byrån skruvas ihop och sen ska garderoben tömmas så vi kan riva ut mattan där också.

Persiennerna är inte uppsatta än så det var ljust och fint när jag vaknade i morses. Jag tvingar på Tom mina svenska vanor. Riktigt täcke, öppna fönster (som i inga persienner, vill inte ha några äckliga kryp i huset) och svag belysning. Och kniv och gaffel.


Vi ska till västkusten i helgen. Och den här gången har jag kollat upp vad det blir för väder. Runt 30 grader. Och det är oktober. Det är det bästa med det här landet. Det och pop-tarts. En av varianterna. Det trodde jag aldrig att jag skulle säga!


onsdag 10 oktober 2012

Ewwwww

Jag gick precis ut till garaget för att hämta lite mer IKEA-lådor.
Men framför lådorna satt en enorm kackerlacka. Så jag vände och gick in huset igen och stängde dörren.
Jag går inte ut dit igen förrän Tom kommer hem från jobbet och städar bort skiten.
Jätteäckligt.

tisdag 9 oktober 2012

Och så var sovrummet (nästan) klart

Golvet är färdigt. Bara lite lister kvar. Jag tror det är dags att skruva möbler igen.

Vardagsrummet, nu med möbler

Så här blev det. Bakom mig finns ingenting för jag tänkte fel och vi kom hem med fel tv-möbel. Ingen fara dock, den gick att använda till annat. Tom åker förmodligen och fixar problemet efter jobbet idag.
Själv tänkte jag lägga lite mer golv i sovrummet idag. Om jag kommer upp ur sängen nån gång.

måndag 8 oktober 2012

Vi har ett vardagsrum!

Herregud vad vi har varit produktiva den här helgen.

Vi löste problemet med golvet. Vi förflyttade mönstret en liten bit bara. Så det syns knappt att det inte är samma överallt. Och sen var det bara att fortsätta lägga golvet in i sovrummet.

Dörröppningen mellan vardagsrummet och sovrummet
Vardagsrummet tar slut precis efter dörröppningen på bilden så när vi lagt golvet hela vägen dit så började Tom lägga in små lister i vardagsrummet och jag fortsatte med golvet i sovrummet. Tanken var att vi skulle börja bygga lite IKEA-möbler när det var klart men klockan var 11 innan det var färdigt.

Just det. Vi satte upp en ny takfläkt också. Jag är inte jätteförstjust i fläktar över huvud taget men det blir ganska varmt på sommaren så det är ingen dum ide.

Så här ser den nya ut:


Jag tänker inte visa den gamla. Den är för ful.

Idag kommer IKEA-möblerna vi inte fick plats med i bilen. Så jag gick upp när Tom åkte till jobbet halv åtta  (!) för att hinna bygga ihop de möbler vi redan har innan resten kommer. Sen ringde dom och sa att dom kommer mellan tre och sju. Så det är ingen vidare brådska längre.


En hög med lådor och en lampa i smådelar.

Vardagsrummet har fått en första möbel. Om en lampa nu kan räknas som en möbel.

Det syns knappt, men vardagsrummet är helt klart och saknar bara möblerna.

söndag 7 oktober 2012

IKEA

Vi åkte till IKEA igår. Det var första helgen på ett tag som vi var hemma, och vi börjar bli redo att göra klart vardagsrummet och behöver möbler.
Så vi tänkte väl mest åka och köpa en soffa. Och en TV-möbel. Och så är ju sovrummet snart klart också så ett par byråar. (Fulast pluralformen av ett ord någonsin).
Hade inte tänkt köpa en ny säng för den gamla funkar ju bra. Jag är lite snål på det sättet. Men varför inte egentligen. Den gamla är för stor, och någon har råkat spilla lite vin i den. Klantigt. Så vi fick väl skaffa en ny säng också. En lite mindre, lite fräschare.

Väl framme hittar vi ingen sån där hållare för de gula påsarna. Ingen bra i alla fall. Så Tom dyker upp med en stor kundvagn. Lite onödigt tyckte jag, vi ska ju bara köpa stora möbler. Och när vi kom fram till restaurangen så var den faktiskt nästan helt tom också. Vi var tvugna att stanna där och äta för maten var gratis om man handlade för mer än $100. Och det trodde vi nog att vi skulle göra.
Sen spårade det ur.
Kuddar, brickor, matlådor, lampor, tavellistor, lite mer lampor, gardiner.. Och sen var vagnen full. Vi fick till och med hämta en sån där vagn för paket. Och sen en till. Jag var tvungen att fråga Tom vad vi köpte egentligen, för jag hade glömt. Och då ligger det ändå på golvet bakom mig. Lite nattygsbord (eller nattduksbord. Jag vet inte vad man säger), TV-möbel, klockhylla, tillfälliga klädhängare för när vi tömmer garderoben...
Men det tar inte slut där. Vi insåg att vi aldrig skulle få plats med allt på de där tre vagnarna och det var ju bara vi två.. Så vi betalade, fyllde upp bilen och gick in igen.
För att handla madrass, sängstomme, soffa och byrar. 4 vagnar. Helt sjukt ju. 
Vi tog hemkörning på det. Jag har sett att man lägger madrassen på taket här och så håller man i, en hand ut genom varje fönster. Men jag kände inte riktigt för att prova det idag.
Vi trodde vi skulle få grejerna hemkörda om nån vecka så vi hade gott om tid att fixa det sista med golvet. Men de kommer imorgon.
Så igår kväll målade vi klart sovrummet. Typ. Färgen lossnar ju när man tar bort maskeringstejpen och det är lite takfärg på väggen. Men jag orkar inte bry mig. Det är ingen som kommer märka det ändå.
Och vi fortsatte med golvet lite grann, men vi får inte riktigt ordning den raden som fortsätter in i sovrummet. Det blir bara en liten stump vid väggen längst bort och det får inte vara mindre än 10 tum. Så vi måste hitta på nåt där.
Och köpa en ny såg tydligen. Och en spikpistol. Heter det verkligen så?

Förrådet är påfyllt.Sill och kaviar och riktig ost. Och nåt äckligt godis som verkeligen inte är svenskt.

Jag hittade Jesus igår. I golvet. Ska vi plocka upp honom och sälja på e-bay?

torsdag 4 oktober 2012

Renovering i panorama

Jag har så dålig koll på alla funktioner på iphonen att det krävdes ett reklaminslag för en annan sorts telefon för att jag skulle komma på att jag inte har provat panorama-funktionen än.
Så jag gick in och tog kort på Tom som målar tak. Grundfärg. Det luktar apa och är en ganska billig fylla. Kanske därför den bilden blev lite skakig.. 


Sovrum

Nästa blev lite mer stabil. Så ser vardagsrummet ut. Det är inte klart på långa vägar. Men det finns en matta. 

Vardagsrum
Appropå att måla. Alla tak i det här huset är "popcorn ceiling". Det vill säga att det ser ut som att de har skjutit små papperstussar med ärtrör över hela huset.
Eftersom de där små tussarna lossnar så fort man råkar komma åt dom så har jag bara utgått ifrån att man inte kan måla med roller. Så nu har båda "sprejmålningsmaskinerna"  blivit igenkorkade av oljebaserad grundfärg. Så sista utvägen var att prova roller. Visade sig att det gick hur bra som helst och vi borde gjort det från början. 

Vi har ingen vidare plan för det här, så vad vi ska göra som nästa grej ändrar sig hela tiden. Det finns en walk-in-closet i anslutning till sovrummet som vi skulle vänta med. För det finns ingenstans att göra av alla grejer. Men vad är det för fel på sopsäckar och papperskartonger? Vi fixar till den nästa vecka. Det skulle ju kännas sådär att gå från sovrummets finfina laminat-trägolv till gammal heltäckningsmatta bara för att hämta kläder. Det räcker att badrummet i anslutning till samma rum fortfarande har heltäckningsmatta..

Hittat under heltäckningsmattan precis utanför badrummet

Ansökan om uppehållstillstånd

Tom åkte hem på lunchen igår så vi kunde åka till McDonough och fixa kopior av vigselbeviset. Certifierade kopior alltså. Med fina klistermärken. Inget är officielt är om det inte har minst en stämpel och/eller ett klistermärke.


Långt att åka bara för att jag inte kan göra sånt själv.

De här papprena med guldklistermärken var det enda som saknades från luntan som ska skickas in till USCIS.


Det där är alltså min ansökan om uppehållstillstånd. Eller green card. Ett villkorligt på två år. Så när det här väl blir klart (nån gång nästa år hoppas jag) så har jag två år där jag inte behöver bry mig om byråkrati och pappersarbete. Inte förrän jag ska ta bort det villkorliga från green cardet.
Den där högen innehåller inte alla de bevis vi måste ha med till intervjun. Där de kollar igen att det här inte är immigration fraud. Eftersom det här är det förlovade landet dit alla vill flytta, kosta vad det kosta vill.

Och så är det ju det där med körkort också. Jag tror jag måste vänta på mitt EAD för att vara säker på att få ta körkort. Jag kan ju chansa på att åka dit lite då och då och se om kontrollen går igenom, men det låter inte särskilt praktiskt.

EAD är ett arbetstillstånd. Ett green card är automatiskt ett arbetstillstånd, och ett inresetillstånd. Men jag ansöker om båda de tillstånden samtidigt som jag ansöker om uppehållstillstånd eftersom de kommer på posten inom 2-3 månader men ett green card kan ta precis hur lång tid som helst.
Och med de två tillstånden kan jag kanske ta körkort, faktiskt leta efter jobb (vilket kräver att jag har körkort, kollektivtrafiken ute på vischan lämnar en del att önska) och lämna landet.
Eller, jag kan lämna landet när jag vill. Jag får bara inte komma tillbaka.

Vi åkte till världens mest deprimerande postkontor igår för att hämta kuvert att skicka ansökan i. De hade inga.



Men. Klockan är snart 11 och det är över 20 grader ute. DET är en sak som är bra med Georgia. :p

onsdag 3 oktober 2012

Siri

Jag vet att jag ligger ett år efter resten av världen, men jag älskar Siri.
Jag gör inget själv på telefonen, jag bara ber Siri göra det.
Som att kolla hur vädret är i Borås på söndag. Men jag tror inte hon riktigt förstår det här med bra väder...


Och om man inte orkar skriva in en påminnelse till sig själv, eller skriva ner det på en post-it, så fixar ju Siri det.


Och det bästa av allt är att hon förstår mina frågot och uppmaningar, men har lite svårt att förstå Tom... ;)

tisdag 2 oktober 2012

Marriage Certificate

Det tog ju faktiskt inte så lång tid. Bara lite drygt två veckor. Det är jättemycket bättre än 4-6 veckor.
Nu behöver vi bara ca 10 certifierade kopior för allt pappersarbete. Och hade jag fått köra bil hade jag ju kunnat fixa det imorgon, när Tom är på jobbet. Men icke.

Men papprena ska nog kunna skickas in på torsdag ändå. Och några dagar efter det börjar nedräkningen tills jag får EAD/AP-kombinationskort och kan lämna landet. Dvs 60-90 dagar. I bästa fall början av december, i värsta fall januari nån gång. 
För en gångs skull så är det nåt som går bra i den här byråkratidjungeln. Ta i trä.