torsdag 28 mars 2013

Kök 3

Det tar sig sakta men säkert.
Alla skåp är byggda. Vi har fortfarande inget vatten men diskbänken börjar se ok ut.

Skåpen på plats

Det ser ut som att han grejar med rören men han skruvar bara fast diskhon.

Det saknas en diskmaskin och lite lådor. Men det går åt rätt håll.
Vi har satt upp alla skåp på väggen, och satt golvskåpen på rätt plats. De måste fortfarande skruvas fast ordentligt.

Alla skåp monteras på en skena som sitter fast i väggen
Första skåpet på plats


Jag beställde precis nya delar till avfallskvarnen. Inget fel på de gamla förutom att de har färg på sig. Och eftersom det inte är särskilt dyrt kan man ju lika gärna försöka få det att bli snyggt.

Dagens projekt är att försöka fixa till fönsterbrädan vid diskbänken. Och lite handtag till skåpsluckorna under diskbänken.
Falsk marknadsföring på IKEA förresten. I alla deras kök har de återvinning/skräpsystem under diskbänken. Men det får knappast plats. Inte som våra rör ser ut i alla fall.
Och eftersom jag inte riktigt tog med det i beräkningarna vet jag inte hur vi ska lösa det. Men det kommer INTE stå nån stor papperskorg mitt i köket som det gjort tidigare.

Varje dag efter hagelstormen har det ringt på folk som vill att vi ska anlita dom för att fixa taket. Och resten av huset. Vi hade ju redan någon som vi ville skulle göra det, och idag skrev jag på nåt papper så att han kan börja. Men innan de har varit här från försäkringsbolaget kan vi inte göra något, och det är inte förrän nästa vecka. Så förhoppningsvis läcker det inte in innan dess.

Bilen är på lagning. Det tar minst tre veckor, förmodligen mer, och kommer gå på $10,000. Tur att det finns försäkringar....

tisdag 19 mars 2013

Hagelskador & termostat

Jag gick runt huset nyss för att se hur det såg ut efter halgelstormen igår.
Det här hålet var precis utanför dörren till altanen. Ser ju inte bra ut, men det kunde varit värre.



Det här är taket precis ovanför.

Trodde inte andra sidan huset skulle vara så illa så jag gick inte ens dit först. Men innan Tom ringer försäkringsbolaget för 3:e gången så gick jag och tittade efter.

Alla fönsternät har stora hål. Runt hela huset. Så inga fler öppna fönster på ett tag..


Och här ser det ut som att huset har blivit beskjutet. Inte konstigt att det small igår.


Audins krossade ruta.



Bilen på andra sidan huset har fått lite bucklor i taket med.

Syns knappt, men buckligt är det.
Vet inte riktigt om den tredje bilen har skador än, det syntes inget när den var blöt i mörkret igår.

Termostaten har ju inte funkat ordentligt sen de installerade den. Så sedan kl åtta i morses har det varit en här och försökt laga den. Klockan är ju snart elva. Han har ringt på en elektriker nu.

Så det går bra nu.

måndag 18 mars 2013

Det haglar golfbollar!

Jag stod i köket och räknade antal uttag när det började smälla till ordentligt mot huset. Det kom golfbolls-stora hagel från alla håll.

Försökte hålla mig borta från fönster så jag kunde inte ta några bilder när det var som värst.
Men så här såg det ut efteråt:

Baksidan. Svårt att se men allt det vita är hagel

Framsidan

Sprang ut och hämtade ett par hagel när det lugnat ner sig.


Skitstora ju
Jag tror bilen klarade sig ganska bra, inga rutor gick sönder i alla fall. Jag har inten större lust att gå ut och kolla efter mer när det åskar samt är lite tornado-varning igen.

Men bilen på anda sidan gatan klarade sig inte riktigt lika bra.


Uppdatering:

Audin har flera stora bucklor efter hagel och två stora hål i vindrutan.

Kök 2

Vi ringde en contractor till slut och han var här i fredags. Han tyckte inte fläcken var så himla farlig alls. Bara att tvätta med lite klorin och täcka under tröskeln på utsidan så skulle det inte vara nån fara. Så det gjorde vi.
Och sen var det bara att börja måla!


Diskbänken fick vara kvar tills det var färdigmålat så vi hade nånstans att skölja av penslarna.

Så här såg det ut när väggarna fått sitt första lager med färg:


Taket behövde lite grundfärg först, så det tog hela fredagen och lördagen. Tre lager färg på väggarna totalt och sen var det klart.

I lördags körde vi det gamla köket till tippen. Allt utom det som fortfarande stod kvar i köket vill säga.



Båda fönstren i köket hade samma material som bänkskivan i köket, så vi plockade bort den. Precis som vanligt så utgick vi ifrån att det skulle se likadant under på båda ställena. Och precis som vanligt var det inte alls likadant. I fönstret vid diskhon fanns en masonitskiva under. Den är borta nu.
I det stora fönstret fanns träskivor, som vi har behållt. Det enda som behövs där är lite plywood tror jag.
I det lilla fönstret vet jag inte riktigt vad vi ska lägga in, men det vore smidigt att få det gjort innan den nya diskbänken blir installerad. Men det lär inte hända på ett tag.

När färgen torkat kunde vi äntligen börja lägga golv.
Vi fick lägga det baklänges, så att det satt ihop med golvet i vardagsrummet, men det var ingen skillnad alls egentligen. Precis lika enkelt som vanligt.




Tom gick och lade sig tidigt i lördags och jag fortsatte lägga in golv tills kylskåpet och spisen satte stopp.


Igår morse flyttade vi runt dom så att vi kunde fortsätta:


Men inte förrän vi fixat till golvet under lite. På ett par ställen har det gnisslat en hel del när man gått innan.


Vi fortsatte lägga golv fram till diskbänken, och sen tog vi bort den och fortsatte tills vi var klara. 



Ungefär så här såg det ut i går eftermiddag. Till slut.
Och sen var det dags att börja bygga IKEA-kök.
Lättare sagt än gjort.




Handtagen vi ska ha är slut till exempel. Och för att kunna montera fronten på diskmaskinen behöver man installera handtaget först. Och diskmaskinen ska in jämte diskhon. Ingen större fara. Den kan väl stå där utan att ha nån front ett tag.
För att kunna installera diskhon måste vi installera bänkskiva. Och den måste sågas. Och vi har ingen cirkelsåg.
Så där är vi just nu. Vi behöver en cirkelsåg och handtag. Och ett längre vattenpass så att vi kan börja montera nån gång så det blir färdigt.

Jag är trött på hämtmat varje dag.


onsdag 13 mars 2013

Kök

I fredags började vi tömma köket på prylar. Tallrikar, glas, grytor mm. Det tog sin lilla tid att hitta nånstans att göra av allt.
I lördags åkte vi till IKEA för att beställa det nya köket. Jag hade mätt upp allt och ritat upp det, men vi behövde lägga till en del detaljer som jag inte hade hittat i verktyget. Vi trodde det skulle ta lite tid, men inte så himla lång tid. Speciellt inte som att vi redan gjort klart i stort sett allt. Det var i och för sig ingen större fara eftersom vi fick hjälp av en fantastiskt hjälpsam person. För en gångs skull.
Av en slump så var det 20% rabatt på kök nu. Vi hade ju ändå tänkt beställa köket ungefär nu men nu fick vi tummen ut och gjorde det. Och om vi tar med kvittot så får vi 20% rabatt på alla köksgrejer vi köper fram till den 28:e april. Inte illa.

Under skåptömningen


Den gamla "matsalen". Relativt nytt laminatgolv och en massa grejer.

Halvtomma skåp och saker överallt.

När vi kom hem fortsatte vi tömma skåp och började skruva ner skåp från väggarna och ta bort bänkskivor och golvskåp.

Tom i arbete

Det här fina fanns bakom den gamla backsplashen.  Vi ska kakla där så det måste lagas..
Ett par överskåp nertagna
På de översta bilderna syns en halvö, som inte finns kvar längre. Den försvann igår.
Igår och i förrgår skrapade jag popcorn-beläggning i taket.

Popcorn

Idag togs den gamla linoleum-mattan och det gamla laminatgolvet bort. 



Vid bakdörren hittade vi en vattenläcka under golvet. Det har lagats två gånger och dörren har bytts ut för att fixa det. Det hjälpte uppenbarligen inte. Så vi får väl ringa nån för att få det fixat. Jag gick med på Angie's list precis för att hitta en contractor som inte är helt kass. Det ser dyrt ut och det blir det säkert med.


Om det inte hade varit för det här hade vi kunnat börja måla imorgon. Vet inte om det räcker med att laga läckan eller om det måsta byta ut plywood och i värsta fall delar av väggen eller dörren. :(



torsdag 7 mars 2013

Pass & visum

Jag tror vi har blivit av med ohyran. De verkade komma från under kylskåpet så vi (Tom) flyttade ut det och städade och nu har jag inte sett några alls idag. Whew.

Jag var och hämtade mitt nya pass på konsulatet i Atlanta i tisdags. Jag vet inte varför de har öppet mellan 5 och 7 på tisdagkvällar bara, men det innebär att jag måste köra både dit och hem i rusningstrafik. Lagom roligt.
Men nu har jag mitt nya pass i mitt nya namn. Och ett nytt visakort från Nordea på väg också. De hade fortfarande inte ändrat mitt namn på mitt konto så jag fick ringa och fixa det. Och sen fick jag ringa tre samtal till Tele2 och Comviq för att byta mitt svenska abonnemang till ett kontantkort. Jag använder det inte särskilt ofta så jag vill inte betala varje månad, och jag vill gärna behålla mitt nummer.

Nu när jag har det nya passet har jag kunnat skaffa visum till oss till Australien. Väldigt enkelt, jämfört med många andra länder.
Bara att fylla i en ansökan online och så blir det godkänt nästan direkt. Jag fick göra på två olika sätt för mig och Tom dock. Amerikanska medborgare fick betala $20. För mig var det gratis.
Försöka lista oss på flyg också men det gick sådär. Alla flyg som går från LAX till Sydney ser ut att vara cancelerade så fort jag är klar.

Var hos tandläkaren idag igen. För att rengöra tänderna. Inte alls lika våldsamt som förra gången. Det gör inte ens ont i munnen. Och bara en kommentar om att man ju inte riktigt gör på samma sätt i ulandet Sverige. Men jag kan hantera det bättre nu än förra gången när allt svenskt var mycket bättre och allt här var skit.

tisdag 5 mars 2013

Carpet Beetle

Den senaste veckan har vi sett såna här små kryp på golvet i köket. De ser ut ungefär sådär i alla fall. Det är inte min bild.


Vi plockar upp ca 10 varje morgon, och sen 10 till på eftermiddagen.
Jag har ingen aning om var de kommer ifrån. 
Och jag hade ingen aning om vad de var heller.
Jag googlade lite (att googla småkryp gör att det kryper i hela kroppen) och det verkar som att det är carpet beetle. Men vi har ju inte ens heltäckningsmatta längre!

Bäst att åka och  köpa nåt gift och hoppas att de hjälper 


måndag 4 mars 2013

DNA


Vi var i Iowa i helgen. Tom kontaktade sin biologiska familj för ett tag sen och vi var där och träffade stora delar av den.
Häftigt att se hur lika dom var. Både till utseendet och till sättet på många sätt.

När vi skulle åka från Iowa var vårat flyg från Des Moines inställt, så vi körde till Minnesota istället. Vi körde förbi en död skunk på vägen. Herregud vad det luktade i bilen.

Namnändringen har gått igenom på Delta, så nu klagar dom inte på att mitt namn inte får plats längre. Allt får fortfarande inte plats eftersom mitt andranamn är med, men det är betydligt bättre än innan. Jag ska hämta mitt nya pass imorgon och efter det antar jag att jag officiellt är en Burns.

Kommer inte ihåg om jag skrev om Toms DNA-test han gjorde eller inte. Men han skickade in ett för att se hur hans genetiska ursprung såg ut. Han trodde han skulle vara tysk till största delen, men det såg ut så här:


Jag skickade in ett också, för att se hur väl det stämde.
Mitt ser ut så här, så det verkar ju faktiskt stämma ganska bra: