onsdag 29 januari 2014

#Snowmageddon2014

De kan inte riktigt det här med snö i Atlanta.

Inte nog med att de inte ställde in skolorna, som de gör för minsta lilla kyla annars, de saltade inga vägar. Alls.
Och eftersom trafiken är hemsk i vanliga fall så blev det kaos här igår när snön började falla.
Barn fick sova i skolorna. Alla motorvägar var fulla av bilar som antingen krockat, fått slut på bränsle eller bara inte kom fram på grund av isen. Folk spenderade natten i sina bilar.
Tom lyckades komma hem från jobbet som tur var. Han tog alternativa vägar istället för I75.



Och sådär ser det fortfarande ut. Inte på grund av att alla vägar är fulla av bilar (en del är det) utan för att det inte går att köra på vägarna alls.

Niall är på väg hit och jag vet inte riktigt hur vi ska lyckas få hit honom från flygplatsen.
Det är -10C ute nu så isen kommer inte att smälta. Och vi har naturligtvis sommardäck på bilen. För ingen har vinterdäck. Inte vi heller. För det snöar kanske en gång varannat eller var tredje år.

Tom jobbar hemma idag förresten. Tur det.
Vi har vårat första designmöte för huset imorgon. Norr om stan. Ser ut som att vi behöver boka om det.
Det kommer vara minusgrader fram till fredag morgon. Då blir det 12 grader som varmast. Så tills dess tror jag vi stannar hemma.





Paycheck

Jag fick min första paycheck igår. Någonsin. En riktigt paycheck alltså. Som jag måste gå till banken och lösa in. Lite överkomplicerat system tycker jag. Men roligt att få lön.
Roligt jobb var det också.
Jag jobbade som statist ett par dagar. Jag läste inte igenom hela NDA innan jag skrev på så jag vet inte riktigt hur mycket det är ok att berätta om det, men det var en film. Som spelas in i Atlanta, naturligtvis.
Det är en del av en trilogi och detta är del tre.
Så. Nu kan ni googla och ta reda på vad det är.


onsdag 22 januari 2014

Design Center, första besöket

Vi var på designcentret idag för ett första besök. Jag trodde gruppen skulle vara lite större så när det bara var tre personer, inklusive oss två, så blev jag ganska lättad. Så mycket lättare att fråga om saker i en mindre grupp än en större där inte alla är intresserade av samma saker.

Själva syftet med det här besöket var väl egentligen att få lite bättre koll på vad de egentligen har för alternativ och vad som är grundutbud, och som ingår i priset, och vad som är uppgraderingar. Det är olika standard för olika områden också och vi vet inte vad standarden är för oss än. Men vi utgår ifrån att det är så lågt det bara kan bli. Så blir vi i alla fall inte besvikna.

Det första vi tittade på var bänkskivor på köket. Det svåraste egentligen, eftsom alla här verkar så jäkla förtjusta i mörkt körsbärsträ för skåpen och mörk granit för bänkskivorna. Och det är ungefär det som vi sett i alla hus.
Sen har vi ju mitt drömkök i Vinings.


Jag vet fortfarande inte riktigt vad det är för sorts bänkskiva de har där. Tyckte inte att jag såg något i dag som passade in. Det ser nästan ut som lite marmor. Inte granit i vilket fall som helst.
Men granit är vad vi har att välja på, och i lägsta, och alltså billigaste, nivån fanns det 6 olika alternativ:


Jag skulle tagit lite mer bilder på de andra alternativen också egentligen.
Men, hur som helst. Av de här tre tror jag den i nedre vänstra hörnet passar bäst. Det är inte samma som i drömköket men det är ganska nära. Och det passar med både vitt och grått. Det är säkert. Vi testade.



Den grå bänkskivan (som inte heller fanns bland basutbudet men den i nedre högra hörnet är nog närmast) som vi tyckte bäst om innan funkar inte riktigt lika bra med båda färgerna.


Köksskåp förresten. Det här är det som finns i basutbudet:


Lite svårt att se, men den näst längst till vänster är den vi vill ha. Den är löjligt lik den vi har i det här köket. Le Dingo. Eller Lidingö då. I vitt, eller off-white. Det lutar åt off-white. Och så en grå köksö. Jag försöker lägga band på mig när det gäller allt det gråa men det går inte så bra.

På handtag och knoppar fanns det olika nivår med (det är ett genomgående tema det där).


Allt på bilden är första nivån. Bara att välja och vraka. Det lustiga är att av i stort sett alla alternativ tycker vi bäst om det billigaste. Och det är ju tur.

Tydligen kan man få 2 timmar alldeles gratis för att gå igenom mer detaljer för köksskåpen. Det kommer vi behöva. Vi har nog valt ut alla de stora detaljerna, men vi vill gärna ha de små detaljerna också. Som att lådor och skåp stängs långsamt. Att det finns sopor/återvinning i ett skåp så vi slipper den stora fula soptunnan mitt i köket. Kanske en kryddhylla nånstans vid spisen. Och vad är det för spis vi får för den delen? Vi har bett mäklaren om en lista på vad som ingår för oss. Det borde vi gjort för länge sen egentligen.

Kakel i köket är nog det svåraste. I just köket. I det köket vi har här gjorde vi klart allt annat först och sen såg vi vad som kunde passa. Här ska vi välja köksskåp ena veckan och kakel två veckor senare. Och de kommer förmodligen inte ha byggt nåt på huset alls vid det laget.

Kakel till badrummen är också ganska svårt. Och duschen. Och runt badkaret.
Vi vet inte riktigt vad vi vill ha där men nu har vi sett lite av vad som finns i alla fall.
Samma sak gäller skåp, handfat och toaletter.

Vi pratade om dörrhandtag för ett tag sedan. Om vi skulle ha runda dörrknoppar eller vanliga handtag. Jag vet inte varför men jag trodde att de vanliga handtagen skulle vara dyrare. Och mycket riktigt. Men jag vet fortfarande inte varför. Så dörrknoppar it is.

Eldstaden är en annan sak vi inte riktigt bestämt oss för än. Vi vet vad vi vill ha, men frågan är om det är värt den extra kostnaden.
När vi tittade på demohus i helgen såg vi ett hus som hade nåt skiffer-aktigt istället för marmor runt. Vi tyckte mycket bättre om det men antog att det skulle vara dyrare.


Det visade sig att det var basutbudet.
Den ramen de har på bilden är också basutbud. Och snyggare än det man kan uppgradera till.
Men så fanns det ju den här:


Himla fin.
Men det här kan ju vara en kompromiss:


Jag gillar att eldstaden vi har här är upphöjd så jag skulle nog sakna det lite om vi blev av med det. Och här får man ju lite sten. Men bara en bråkdel av vad de har i den översta bilden.

Vi såg en massa tegel också. Men det är ganska svårt att se om till exempel det här teglet motsvarar det vi tyckte var så himla fint på ett hus i helgen:


Man kan ju hoppas. Det var basutbud nämligen.

Vi visste att de vill att alla hus ska se lite olika ut. De har till exempel tagit bort en del alternativ eftersom för många valde dom. Men vi hade ingen aning om att man absolut inte får ha samma färg på teglet som grannhuset. Jag tror inte att vi har valt samma som de hus som redan finns där, men det finns två som håller på att byggas runt om där de inte har något tegel på än.

På ett sätt var det lite lugnande att få gå runt och titta. Men samtidigt inser man hur många detaljer det är man måste välja. Jag tror vi får en designer som tar hand om huset och säkert kan göra nästan alla val. Det var ett par där idag som mötte sin designer för att gå igenom saker och de tyckte att hon kunde välja. Så är man osäker behöver man inte välja särskilt mycket. Men ingen av oss skulle vara särskilt bekväm med att låta någon annan välja. Inte något faktiskt. Jag tror vi vill välja precis allt.

Löv

Det var helgdag här i måndags (Martin Luther King Day) så vi passade på att jobba i trädgården. Att det dessutom var över 20 grader som varmast gjorde inte saken värre på något sätt.


På bilden ovan har vi precis tänt på högen. Det ser ganska kontrollerat ut ändå. Tills alla stora grenar tog eld och det var lågor på ca 5m och det största trädet i hela trädgården tog eld. Men vi hade en vattenslang nära till hands så det var aldrig någon risk att det skulle bli något problem. Dessutom var området runt själva brasan så ren från allt brännbart att det inte kunde sprida sig den vägen heller.
När det värsta var över så fortsatte vi att fylla på med löv från de övriga högarna i trädgården i ett par timmar till. Vi funderade på att tända på någon av de andra men eftersom de ligger lite närmare grannarns trädgårdar och staket kändes det lite onödigt riskfyllt.




För att få elda löv och övrigt trädgårdsavfall i trädgården i vårt county måste man söka tillstånd. Så länge brandrisken inte är klassad som hög så går det väldigt fort att få det och det är dessutom gratis. Så i måndags, ca 20C varmt och en liten bris gick det jättebra.
Idag, ca -10C kallt och mindre vind - inget tillstånd.

Dagens brandrisk-karta:



För imorgon:


Så sammanfattningsvis har vi fortfarande en jäkla massa löv i trädgården. Varje gånge det blåser lite så blåser de ner i trädgården igen.
Vi brände upp väldigt mycket i måndags men minst hälften är kvar.
Det finns en hög med löv som har gräs i botten. Tom tror att det kan finnas ormar där under och jag tänker inte motbevisa honom. Så den högen får vi nog elda upp där den ligger (till skillnad från de andra som jag tänkte flytta lite i taget till mitten av trädgården/skogen där vi redan eldat), ska bara se till att det inte finns något runt omkring som kan ta eld.


söndag 19 januari 2014

Studiebesök

Jag trodde att jag skulle på ett möte i Marietta idag, men det visade sig att det är om två veckor. Jag vet inte varför jag bara läste söndag och inte tänkte på vilket datum det var. Men det var inte en helt bortkastad tur ändå. Det finns en hel del områden från samma byggare där uppe så vi åkte runt och tittade på exteriörer och demo-hus istället.
Vi var i vårt område och tittade igår. Där hittade vi ett hus som vi tyckte var ganska perfekt. Förutom att deras pelare var lite väl vita.

Taket var svart, precis som vi vill ha det. Murbruket på alla hus vi gillar är mörkt och flyter liksom ihop med teglet.

Men idag såg vi ett hus som vi gillar ännu mer.


Det är mycket ljusare, men det har samma egenskap som alla hus vi har tyckt om - murbruket syns inte.





Vi gick in och tittade också och planlösningen var inte helt olik våran. Kul att se ungefär hur det ser ut även om det är svårt att få en uppfattning när det inte finns några väggar.
Som tur var hann vi ut innan ägarna kom. Visserligen är det helt ok att gå in i husen och titta, men det hade blivit lite obekvämt.
De hade ett demo-hus i det här området som vi kikade på också. Och ett annat hus som var till salu. Tydligen kostade det ungefär dubbelt så mycket som vårat men så ligger det förmodligen lite bättre till också. Ett par av hemmafruarna från Real Housewives of Atlanta bor där uppe.
Det andra huset som var till salu gick inte att komma in i eftersom den elektroniska låsboxens batterier var slut. Jag hade gärna gått in där och tittat eftersom de tydligen har bytt leverantör av köksskåp och det huset hade de nya. Men jag tror inte skillnaden är så jättestor. Vi kikade in genom ett fönster och de såg ungefär likadana ut.

Så vi gör framsteg hela tiden. Vi är inte helt klara med alla beslut, men vi börjar närma oss att veta ungefär vad vi vill ha. Jag vet inte hur vi ska hinna med alla detaljer på bara 3 timmar på det första mötet bara. Man kan få mer tid, så klart. Men det kostar $50/timma. Lite väl dyrt tycker jag.

När vi ändå var i Tyrone igår så passade vi på att titta till tomten.
Den har blivit lite jämnare. Och grannhuset har fått sin källare gjuten.


Det vi framför allt gillar med den tomten vi valde är att vi inte har några grannar bakom huset. Det kommer aldrig att byggas några hus där så vi kommer alltid att se skog och träd. Och precis utanför tomtgränsen rinner en liten bäck. Verkar jättemysigt.

tisdag 14 januari 2014

Reapris

Glömde ju tala om att jag såg att vår planlösning gått upp i pris. Med $15000. Så jag tror att vi hade riktigt bra timing. Vi har skrivit på alla papper för det lägre priset men vi borde få alla uppgraderingar som skulle föras in efter nyår. Enligt vår mäklare. Så det är ju lite som att få huset till reapris.

Hemläxa

Nu när vi har valt tomt och planlösning så är det dags att komma på hur vi vill ha det inne i huset. Och på utsidan också för den delen.
De har ett design center, där alla material finns. Innan vi ens får komma dit så rekommenderar de att man besöker deras visningshus, letar upp bilder på interiörer man tycker om och funderar över hur man vill att det ska se ut.
Före våra designmöten ska vi dit på en group tour. Vet inte hur mycket vi kan gå runt och titta under tiden men vi kände att det nog inte skadar.

Bring any fabric samples, photographs from magazines, and other materials that will enable me to help coordinate your choices.Drive through the neighborhood(s) to view roof, stone, brick, mortar, trim and siding color options.Visit several John Wieland Neighborhoods to gather ideas.Visit our model and market homes to explore various design elements/upgrade alternatives; please note the neighborhood and lot number/address of the items you like so we can review them during your appointment.

Group touren är inte förrän om en dryg vecka, men nu i helgen satte vi oss i bilen och körde runt till ett par områden.
Vi skulle åkt till vårt område också, för att se husen i lite bättre väder. Varje gång vi varit där har det varit grått och mulet. Men det hann vi inte med.


Det första huset låg i Mableton. Visningshuset var ett town house, men det viktigaste är ju insidan. De hade ett ganska smidigt system med kodlås på dörren, där man fick ringa för att få en kod och komma in och titta.
Just det här huset var lite sådär på insidan..  Kök och badrum är ungefär som det vi rev ut ur det här huset, och det känns trist att gå tillbaka till något som inte riktigt funkar när vi precis fått till det här huset som vi vill ha det. Framför allt verkar det här med förvaring inte spela så stor roll. Alla underskåp saknar antingen hyllor helt och hållet eller så har de ett halvt hyllplan. Inte så praktiskt.
Så det första huset var varken särskilt upplyftande eller inspirerande.

Vi såg en del fasader som vi gillade dock. Tre av sidorna på huset kommer vara tegel, och baksidan cementplankor. Tror jag.
Vi började dagen med att tycka att rött tegel med lite svarta inslag såg bäst ut, men det slutade med att vi lutar ut lite brunare tegel. Många av husen har sten i delar av fasaden men vi har valt en annan typ av fasad så det är bara tegel.

Nästa hus låg i Smyrna. Vi stannade till så fort vi såg en skylt om ett område byggt av samma företag för att titta på fasader men om de varit klara länge hade de ju inga visningshus eller sales centers.
Nära Smyrna ligger Vinings. Där fick vi se ytterligare ett townhouse. Och det var nog det mest perfekta huset jag har sett. Någonsin. Nu vill jag bo där.
Men det kostar minst dubbelt så mycket som vårt hus. Så det är inte så aktuellt. Men herregud va fint det var. De hade trägolv i nästan hela huset, och där de hade heltäckningsmatta hade de den sorten jag inte tycker är så hemsk. Inredningen var till och med fin.
Köket var grått. Och så himla fint. Jag har velat ha en grå köksö ett tag, men i samma hus hade de olika typer av kök i källaren med prover av de olika materialen man kan välja mellan för köksbänkarna.
Vi såg en grå som vi gillade där, men det går ju inte ha grått på grått.
I samma hus hade de lite mer praktisk förvaring i köket. Lådor i underskåpen istället för ett stort tomrum. Så nu vet vi att det i alla fall går att uppgradera till det.

Fina lådor. Och fin grå färg.

Vi hade sett att det fanns ett hus med vår planlösning i Canton, det som låg längst bort. Tyvärr fanns det huset inte till salu, så vi kunde inte gå in i det. Och de hade inget visningshus där uppe heller. Däremot kunde vi gå in i ett par hus som höll på att byggas. Ett av dom hade en källare som inte var helt färdig. Precis som vi hade tänkt göra. Men när vi såg hur det såg ut så blev vi lite överväldigade. Så nu ska de nog få bygga klart källaren också. I alla fall sätta upp gipsskivor i taket och på väggarna. Måla och fixa detaljer kan vi göra själva. Till och med göra i ordning badrummet helt och hållet. Men inte sätta upp gipsskivor i taket. Eller på väggarna. Eller fixa värme/AC heller.

Så sammanlagt var det en väldigt givande hemläxa. Vi har sett att det går att uppgradera till ungefär vad vi vill ha. Vi har insett att en ofärdig källare är vansinne. Och att en takterass med utegrill är ganska nice.



Men en sån har inte vi. Om vi inte ändrar oss och flyttar till ett townhouse i Vinings.
Men de har redan tagit vår deposit så jag tror det är för sent :p

Jag tycker en stenlagd eldstad (gas, inte ved) är så himla fin. Kostar säkert massor att uppgradera till.


Men det är lite finare än bara vitt...
Och helt plötsligt tyckte jag att det var ganska fint med färg i hyllorna. Istället för bara vitt.


Finaste köket.
Frågan är bara om grått är lite väl extremt.. Men å andra sidan är det ju "bara" att måla om det om man tröttnar sen. Om fem år när man undrar hur sjutton man tänkte när man valde grått.


Vi känner oss lite mer förberedda inför det första mötet nu. Vi har inte alla val klara på något sätt visserligen. Jag läser inredningstidningar och kollar Pinterest och Houzz och ser på House Hunters och Property Brothers för att få lite inspiration. Och det hjälper lite, men det är ganska överväldigande med alla val vi ska göra bara under de första tre timmarna.

Appointment 1 (Three hours)Exteriors: Brick, mortar, roof, trim, stucco, gutters, doors, shutters, garage doors.  It is very helpful to tour our neighborhoods to get an idea of what brick/ stone colors you do and do not like. Any homes you do particularly like, please write down the address/neighborhood and lot number. Bathroom FaucetsTubs and ToiletsFireplace(s)Exterior and Interior Door HardwareStaircase TreatmentKitchen Cabinet color,  style and hardwareKitchen AppliancesBathroom Cabinet Hardware color,  style and hardwareKitchen Counter tops and edgeKitchen Sink and FaucetBath Tubs
Nästa  gång är det dags för lite mer detaljerade beslut:

Appointment 2 (Three hours)Tile: All bathrooms and kitchen backsplashBathroom vanity topsLaundry Room FlooringHardwoodCarpetInterior paint colorsLighting
 En sak jag jag nog har insett är att vi inte ska ha en vit farmer's sink (förlåt Anna!), den vi har nu har en massa fläckar och missfärgningar och det är efter inte ens ett år.
Drömköket hade en sån, och det bär emot att välja bort det. Men det är inte så jättepraktiskt.


torsdag 9 januari 2014

Trädgårdsprogress

 Det börjar bildas lite lövhögar uppe i trädgården. Och alla träd som gick att klippa av är borta. Det är ju görjobbigt att jobba däruppe så det blir inte så mycket gjort varje dag, men vi ska nog kunna bränna upp de flesta löven till helgen. Om det inte regnar.




tisdag 7 januari 2014

Projekt trädgård

Vår trädgård består av lite småbrunt gräs på framsidan, som oftast är för långt, en remsa med gräs på baksidan och en massa träd på en yta ungefär lika stor som gräset samt det som huset står på.
En gång i tiden var det tydligen väldigt fint och i ordning där uppe. Stensatta gångar och sånt där. Nu är det mer som en dunge som ingen gått i på åratal.
Jag började räfsa löv idag och fick faktiskt syn på några stenar. Så han hittade inte på ändå.
Klen som jag är orkade jag inte med allt, men det ska bli ganska kallt i några dagar till så jag kanske hinner räfsa ihop det mesta till helgen så vi kan bränna högarna. Under ett par lager löv har det mesta multnat. Förmodligen ganska fin matjord om man skulle vilja göra nåt med det. Jag vet inte riktigt hur vi ska få ordning på det så att en framtida köpare inte tycker det ser fruktansvärt ut, men det är projektet för närvarande. Fixa till trädgården, lagom till huset ska säljas. Jag har visserligen ett halvår på mig så jag ska nog hinna hitta på nåt.


måndag 6 januari 2014

River Crest och Tyrone

Vår nya subdivision heter River Crest.

Än så länge finns det inte så mycket där förutom några hus, vägar och en liten park i mitten. Park är kanske att ta i men det är en gräsmatta stor som en fotbollsplan. Större än många andra "parker" häromkring.

Det här är vad byggaren har att säga om det:

  • Club Living in Sought-After Fayette County just 3 Miles from I-85 and 15 Minutes to the Airport
  • Excellent Fayette County Schools including Sandy Creek High
  • Resort-Style Amenities including Lighted Tennis Courts, Already Open for Play, and Residents' Club with Swim and Fitness, Coming Soon!
  • Innovative New Plans Protected by the Exclusive Wieland 5 Year – 20 Year Warranty,Homebuilding’s Best
  • Personalize Your New Home at John Wieland’s New Home Design Studio
Club Living vet jag inte riktigt vad det är.
Men det är i ett bra county och nära till flygplatsen (och alltså till jobbet för Tom). Mindre trafik och mer utbyggda vägar.

Pool och gym finns inte än, men det finns tennisbanor. Vet inte riktigt varför alla verkar bygga tennisbanor. Ser aldrig någon spela på dom. Men nu måste vi börja spela tennis.

Tyrone är döpt efter ett county i Nordirland. Wikipedia säger att det är Irland men det är det inte.
När vi körde runt i själva Tyrone (det går ganska fort...) såg vi ganska mycket irländska spår. Shamrock park, Irish lane, Irish road, en subdivision som heter Tullamore. Det finns ett litet "centrum" med en city hall, skolor, park. Vädligt litet, men att det finns över huvud taget tycker jag är mysigt.
En bit därifrån finns ett shoppingområde. Det hade varit trevligt om de satt ihop lite mer, eller om den vägen hade gångvägar eller cykelvägar. Men det kanske kommer.
Mitt emellan Tyrone och Fayetteville håller de på att bygga Pinewood Studios. Samma studio som gör Bond-filmerna. Så jag räknar med att se Daniel Craig springa omkring dagligen.

Tomten just nu


Så här ser 320 Park Haven Lane, Tyrone ut just nu.
Fast de har faktiskt börjat plana ut marken lite grann. Till vänster är ett hus som nästan är klart. Till höger en precis likadan tomt som har kommit ungefär lika långt.

Lite lustigt när vi träffade våra nya grannar. En av dom jobbar i samma byggnad som Tom.

Flytt

Tanken är fortfarande att vi ska flytta till Kalifornien. Men Toms jobb är här så att flytta till andra sidan landet är inte praktiskt möjligt just nu.
Så för några veckor sen började vi prata om att flytta till ett annat ställe här omkring. Inte för att det är så hemskt att bo där vi bor, egentligen. Jag har lärt mig älska det här huset efter alla renoveringar och vi har fått till det precis så som vi vill ha det. Men det är lite för litet egentligen. Det hade varit skönt att ha ett gästrum som vi inte behöver ställa i ordning varje gång.
Tom sitter alltid i en massa trafik till och från jobbet. Vissa dagar mer än andra eftersom alla som åker till och från Florida tar I75.
Så vi började titta på lite lämpliga områden. Inne i stan var inget alternativ egentligen. Peachtree City är väldigt trevligt. Fint, lugnt område. Golfbilar överallt.

Varning för korsande golfbil
Strax utanför Peachtree City ligger Tyrone. Det ligger i samma county så lite av det bra med Peachtree City spiller över på Tyrone, som dock är mycket mindre.
Så vi började titta på lite hus däromkring. De är ganska mycket dyrare än här, men man får ju vad man betalar för. Bättre område, dyrare hus.
De flesta husen i hyfsad prisklass behövde en hel del renovering. Vilket vi ju inte här helt främmande inför. Jag såg till och med fram emot det. Vi kan fixa till huset precis som vi vill ha det. Riva ut köket och installera allt nytt. Helt nytt i badrummen, inte som här där vi lät badkar och dusch vara kvar.
Men så snubblade jag på ett John Wieland-hus i listorna. En planlösning och en länk till en hemsida. Så jag gick in och kikade och tittade på priser och vi insåg att det där skulle nog kosta ungefär lika mycket och vi skulle inte behöva göra något själva, behöva oroa oss för dolda problem i huset, byta tak om något år, nytt värmesystem, ny AC... 
Så vi tog en liten studiebesök till River Crest i Tyrone. De började bygga husen 2006 men när ekonomin kraschade tog de en paus istället för att bygga billigare hus. De har precis börjat igen och hela området är egentligen en byggplats just nu. Vi fick titta in i ett par hus som håller på att byggas, fick med oss alla tillgängliga planlösningar och så åkte vi hem och funderade.

Att hitta en planlösning vi gillade gick ganska fort egentligen. Vi ville ha en som var ganska öppen, utan en massa rum och ytor som egentligen inte går att använda till något. Som en matsal. Vad ska man ha det till egentligen? 
De började få slut på tillgängliga tomter, så det fanns bara en som vi kunde tänka oss. Den har kvällssol, inga grannar på baksidan och det är en källartomt. 
Så vi satte ihop en lång lista med frågot och åkte tillbaka. Vi fick inte ett enda svar som hamnade på minussidan så vi reserverade tomten medans vi funderade lite till.
Och i lördags åkte vi och skrev på papper.




Tomten är bakom oss. Skogen kommer alltid vara kvar, det är ett våtområde så de kan inte bygga där. På andra sidan ligger ett stenbrott (tror inte det ljudet kommer störa så mycket som tågen) och lite till sidan en hästgård.

Vi träffade grannarna på ena sidan, jag tror de ska flytta in i huset som redan är klart. Det på andra sidan håller på att byggas och blir förmodligen klart samtidigt som vårat. I juni eller juli och det inte blir för många förseningar och problem på vägen.

Vi har valt att göra en del förändringar och tillval på planlösningen. Bland annat vill vi inte ha två olika garderober i Owner's suite utan en stor. Och i Bedroom 3 vill vi göra i ordning Unfinished storage till en del av rummet.

Övervåningen. I baspriset är det heltäckningsmatta överallt. Men att bygga ett helt nytt hus och lägga in äcklig matta är ganska uteslutet så vi ska ha trägolv överallt.

Nedervåningen. Garaget kommer förmodligen vara på höger sida så jag tror det kommer bli spegelvänt.
Just nu väntar vi på att arkitektritningen av huset ska bli klar. Med våra tillval och ändringar som tydligen tillkommit sedan de gjorde de här planlösningarna. 
Efter det ska vi till deras design center och göra alla val. Färger och material och sånt där. Man får 6 timmar där tydligen. Tycker det låter lite väl lite. Men man kan få komma dit på ett för-besök.Så jag tror att vi måste göra ett par såna. 

Jag vill gärna ha bänkskivor i trä, men jag tror jag måste lära mig leva med sten. 
Deras badrumsmöbler är lite som de vi rev ut ur det här huset. En låda eller två och sen ett stort skåp utan några hyllor. Så det måste vi ju fixa till. Många tillval är sånt man kan göra själv. Som att sätta upp takfläktar och lampor. Eller persienner och gardiner. Däremot kan de gärna få montera TV:n på väggen annars blir det nog aldrig av.

Just den här planlösningen är svårt att hitta bilder på. De är inte så pigga på öppna planlösningar här. Eller trägolv. Men det kommer kanske.
Jag hittade ett hus, men de bilderna är tagna som att de vill dölja hur öppet det är.
Här är några bilder från det huset. Vårt hus kommer som sagt vara spegelvänt. Samt andra designval. På allting.

Utsidan. Spegelvänt, garagedörr på sidan istället för framsidan. Och tegel på tre sidor.

Formen på köket stämmer nog ganska bra. Inte helt säker på hur spisen och micron kommer vara. Vår mäklare pratade om ugn och micro i ett skåp och en separat häll med fläkt. Vi får se hur det ser ut på ritningen sen.

Andra halvan av köket.

Rummet till höger när man kommer in.

Vardagstummet. Vi kommer ha en öppen spis i mitten, annars ganska likt.

Rummet på övervåningen precis när man kommer upp för trappan.

Master bedroom

Master bathroom (man får inte kalla det för Master längre tydligen. Owner's suite är mer PK)

En mindre djungel i badrummet.

Det lilla extra rummet som står som Unfinished storage på planlösningen.

Ett hus i vårat område. Ungefär sådär kommer fasaden se ut. Tror vi.

Och om vi behövde mer övertygelse om att vi faktiskt gör rätt så hade vi en inbrottstjuv i trädgården dagen före vi skrev på alla papper.
Jag stod i köket och plockade ur diskmaskinen. Till vänster hade jag fönster mot baksidan och till höger fönster mot andra sidan vägen.
Jag tyckte jag såg någon i trädgården i ögonvrån, men lyckades övertyga mig själv att det nog bara var en fågel. Det såg ut som nåt rött, och det finns ganska röda fåglar här.
En kort stund senare ser jag grannen mitt emot stå på framsidan och prata i telefon och peka och vifta. Och ytterligare en stund senare kommer hennes man och knackar på dörren och frågar om någon försökta ta sig in i vårat hus. Tydligen hade jag faktiskt sett någon i trädgården. Han hade brutit sig in i två grannhus och när han kom till vårat hus hade han förmodligen sett mig i köket och sprungit. Grannen mitt emot hade sett honom hoppa över ett par staket och springa genom ett antal trädgårdar och försökte få tag på honom, men han sprang ifrån honom. 
Trevligt.
Grannhusen hade antagligen inga larm, eller larm som inte var kopplade till just de fönster som slogs sönder. Vi har larm, men eftersom jag var hemma och väntade på att någon från just larmbolaget skulle komma hade jag stängt av det. Så hade jag inte varit i köket just då hade jag kunnat få en ganska otrevlig överraskning.

Lite svårt att se men det står en polis på vägen och tar lite kort på grannhuset som bevis.
Så det är väl det mest spännande som hänt här sen sist. Förutom lite Europa-besök och sånt. Men det kanske kommer lite senare.