torsdag 30 juli 2015

Hantverkare

Finns det nåt värre än att vänta på hantverkare? Kanske när de väl dyker upp och visar sig vara värdelösa.
Vi har ganska dåligt vattentryck i huset så toaletterna funkar sådär, och då uppgraderade vi ändå till "bättre" toaletter när huset byggdes. Och kökskranens handtag är väldigt löst. Det går att ändra från varmt till kallt men det är ett spelrum på cirka 5 cm däremellan där ingenting händer. "Men det går ju få varmt och kallt?". Ha. Jo. Men den där har varit trasig sen vi flyttade in och jag tror ingen skulle betala för en kran som fungerar sådär. Han skruvade lite och gick. Tom testade kranen en gång och den är trasig igen. Så nu ska de byta ut den. Kanske ska passa på att byta ut till en som är lite bättre när de ändå håller på. Vattentrycket är så dåligt i den att det liksom strilar. Knappast användbart.
Dessutom hade den här rörmokaren (eller vad man nu ska kalla honom) inte tid att komma idag vid ett som han sa att han skulle. Så hans kontor ringde och bokade om till nästa vecka. Och sen dyker han upp två timmar senare ändå. Skulle inte förvåna mig om de dyker upp nästa vecka också.

Då ska de dessutom komma hit och måla om lite på väggar och skåp. Ettårs-fix. Väldigt bra timing det här. Känns tryggt att ha allt det här inbokat cirka en vecka före BF. Men hellre före än efter.

Något annat som är fruktansvärt irriterande är PayPal. Det funkar jättebra så länge allt funkar. Så länge man inte behöver ändra nånting. Sen jag flyttade hit har jag inte rört mitt gamla konto. Bara att byta namn är ju lite komplicerat. Faxa in bevis på namnbyte med mera.
Men för ett tag sen skaffade jag en rebate-app där man får tillbaka pengar när man köper vissa varor. Just den här appen (mobisave) tyckte att det var lämpligt att föra över pengar till mitt paypal-konto utan att fråga vilket. Nu hade jag ju mitt gamla konto kopplat till samma email som jag skapade kontot med, men det kontot kan jag inte använda till så mycket.
Så jag loggade in idag för att försöka fixa det.
Steg 1: Återställning av lösenord. Första säkerhetsfrågan var "4 sista siffrorna på ditt körkort". Va sjutton hade jag för siffror på mitt körkort 2007 och vilka siffror trodde jag att de menade? Jag chansade på personnumret, som stämde som tur var.
Steg 2: Kanske ska byta namn ändå, det kan jag åtminstone göra själva. Scanna in och ladda upp ett par dokument och nu väntar jag på att det ska gå igenom.
Steg 3: Lägga till nytt bankkonto för överföring av pengar. Det går inte, för jag kan inte använda mitt gamla svenska nummer för verifiering av vem jag är, och det går inte att lägga till ett nytt amerikanskt nummer. Försöker ändra address och eventuellt land. Går inte.
Steg 4: Ok, jag för över till Toms konto som vi brukar använda. Går inte utan att lägga till ett kort. Så jag försöker lägga till ett. "Du kan inte lägga till det här kortet". Ingen förklaring till varför.

Det går bra nu.

onsdag 29 juli 2015

Bilen är såld!

Äntligen.
Vi får ju inte ha bilar stående över natten på garageuppfarten så det känns skönt att slippa oroa sig för det. Och att ha en bil som bara står är inte heller så himla bra, eller praktiskt. Nu kan jag börja köra den nya bilen också. Det har varit så mycket enklare att bara ta den gamla vanliga innan men nu är det slut med det!

Det hade varit väldigt mycket smidigare att byta in bilen när vi köpte den nya, men då hade vi förlorat cirka $6000. Ganska mycket pengar för lite bekvämlighet!

måndag 27 juli 2015

Aaaah

Mycket bättre :)



Stödstrumpor

.Jag tyckte att jag tog det ganska lugnt i lördags, trots shoppingturen, men när jag kom hem hade fötterna svällt upp till enorma proportioner och jag hade cankles utan dess like. 


Väldigt obekvämt faktiskt. 
Och det var ännu värre igår. 
Jag plockade fram stödstrumporna igår kväll och sov med dom på och det var 100% bättre när jag vaknade. Men nu är det redan ganska illa igen. 
Så högläge och massor av vätska när jag kommer hem från rutinkontrollen tror jag. 


lördag 25 juli 2015

Köpa köpa köpa

Jag skulle inte köpa mer kläder nu, hade jag tänkt. Men jag har vuxit ut en del gravidkläder redan och när jag var tvungen att använda Toms kläder fick det vara nog. 
Så även om det bara är tre veckor kvar så kändes det ganska behövligt. 


Tidigare i veckan var Tom på Lowes för att införskaffa plywood till tvättstugan. Vi har ingen yta att vika tvätt på just nu så det här projektet har vi tänkt ta tag i i ett år nu. Så han åkte iväg med alla måtten och fick plywoodskivan tillskuren, och idag skulle han se om den passade. Och den gjorde den så klart inte. De hade kapat en tum för mycket. Så han fick åka och lämna tillbaka den och de fick göra om och göra rätt. 


Nu ska den bara behandlas, sen är det klart. Äntligen. Tre gånger så stor arbetsyta, minst. 

onsdag 22 juli 2015

Ohyra

Vi har ju fått in lite ohyra i huset, sedan de besprutade huset. Lite spindlar vid ytterdörren och getingar på övervåningen. Och källaren. Källaren har en massa små djur. Inte så konstigt när vi inte är där särskilt ofta. Det finns ju ett litet gym, och ett hemmakontor som Tom använder när han jobbar hemifrån. Och kontoret används 100% mer än gymmet. Men jag tycker min brist på träningskläder som passar (passar som i att jag ens kommer i dom) är en bra ursäkt. Faktiskt.
Hur som helst. Källaren behöver dammsugas för att bli av med alla små döda kryp. De är inte så många som jag får det att låta nu, men det behöver städas.
Det här är inte hela världen egentligen. Men vi betalar ju för en tjänst. Så idag kommer de ut och sprutar lite mer. De tar inte hand om getingar utan extra kostnad tydligen, men de kan leta efter källan. Bättre än inget. Även om det känns lite fånigt. Vi har ju inga spindlar och/eller getingar inne just nu vad jag vet.

Och appropå dyra och förmodligen onödiga tjänster så är det dags att förnya termit-tjänsten. Vi har fällor i trädgården. De vill ha $300 om året för att kolla dom. Så himla dyrt med allt. Och ändå blir det inte bra.
Som den enda trädgårdstjänsten vi har, ogräsbekämpning och gräsmattagödning. Ogräset frodas och gräset ser inte ut att må så jättemycket bättre. Och det gör ju inte saken bättre att de som la gräset inte kunde hålla sig till en sort. Så vi har lite blandat. Vilket inte skulle gjort så mycket om det hade blandat sig lite bättre.


Ett i-landsproblem kanske, men herregud vad irriterande det är att det aldrig kan bli rätt. Som tur är har de gjort fel i alla trädgårdar som vi kan se från vårt hus så vår gräsmatta sticker inte ut så jättemycket. Men de måste fått det där gräset väldigt mycket billigare.

Nog med klagomål.

Rutinkontroll igår igen, nu är det varje vecka i fortsättningen fram tills det är dags. Vilket tydligen är cirka tre veckor bort. Drygt. Det vill säga fem. Tänker jag fem kanske tiden jag kommer gå över inte blir så himla jobbig.
Allt flyter på som det ska för övrigt. Jag går upp en massa varje gång, men blodtrycket är bra och hjärtljudet är bra.

Det är dags att klippa gräset egentligen. Men Tom jobbar hemifrån så jag låter bli det. Han verkar inte tycka det är en bra ide.

Jag blev så himla sugen på broccolisalladen från Ruby Tuesday i helgen. Så jag provade att göra en egen. Den blev ganska god, men nu kan jag inte komma ihåg hur orginalet smakar. Så tills dess funkar min fuskversion. Tyvärr är det ju mest majonäs, och lite ost och bacon och broccoli, så det är ju inte så nyttigt som det låter. Men så gott.

måndag 20 juli 2015

Räkningar

Jag är inte så van vid det längre, men jag var ganska van vid att kunna betala alla sina räkningar på nätet. OCR-nummer + bankkonto = sant.

Här är det inte riktigt lika enkelt. Det finns bill pay på banken, men jag tror att det bara innebär att banken skickar checken istället för att vi gör det. Det går att betala online på en del ställen också. Försökte betala vattenräkningen (som för övrigt låg på under $90, whew) men det ville de ha nästan $4 extra för. Sanslöst. Så bill pay it is. Kostar inget extra och de får sin förbannade check.

Lite modernare företag, som Netflix med flera, kan man ju betala online. Med kort. Gratis. Och det har Tom gjort sedan han skaffade tjänsterna, för väldigt många år sen. Men så plötsligt förra månaden så slutade det att fungera. Bankens bedrägeriavdelning vägrade betala och låste korten. Eftersom det händer varje månad med ett konto vi har för att kunna ladda elbilen på bland annat IKEA så trodde vi att det var samma sak som där. Det vill säga deras fel. Vi får ringa och låsa upp korten och logga in och betala avgiften manuellt varje månad.
När jag loggade in på Netflix och DirecTV för att lösa det den här gången visade det sig att det ena kontot hade kvar vårt gamla postnummer och det andra hade en delvis felaktig adress. De hade skrivit in Hazen istället för Haven. Så det skulle ju kunna förklara en del. Men det är lite lustigt att det är först nu det slutade fungera.

Det är nog det mest spännande som har hänt mig sen sist. Tom var i Iowa och träffade sin biologiska familj i helgen men jag ville inte flyga så här sent så jag stannade hemma och åt glass och pannkakor. Enbart.

Och så klippte jag gräset i fredags. Fast jag sa att jag inte skulle göra det. Men det hade gått två veckor och Tom kan inte göra det förrän nästa helg och då är det ju jättelångt och både framsidan och baksidan behöver klippas. Nu behöver han bara klippa framsidan. Om inte jag gör det först.

fredag 10 juli 2015

HOA och deras prioriteringar

Enligt reglerna i vår HOA (bostadsförening?) så får man inte ha sin soptunna synlig från vägen. Och det hade väl varit helt ok om husen varit byggda med någon sorts gömd plats att ställa den på. Men det har vi inte. En liten vägg nånstans bara. Det borde väl inte vara så svårt när de som bygger husen är medvetna om reglerna? Vi har inte brytt oss om det eftersom det är fruktansvärt varmt ute och varma hushållssopor stinker apa. Vem vill ha det i garaget? För det är bara där vi kan ställa den. Annars får vi släpa ner den för slänten och ställa den bakom huset, och det går väl bra så länge gräset inte är blött och tunnan är tom. Och det går nerför. Men en full tunna uppför gräset varje vecka känns inte så hållbart.

Så vi får alltså inte ställa den blå tunnan mellan två buskar vid sidan av huset där den inte borde störa någon utan måste ställa in den i garaget. Och nu måste vi börja göra det. Vi fick ett brev om att vi hade 10 dagar på oss att lösa det här problemet. Vi är ju långt ifrån de enda som har sina tunnor utanför huset (eftersom är skitäckligt att ha dom inne i garaget) och jag har inte stört mig det minsta på någon av dem.

Vi funderar på att lösa det genom att ställa upp nån sorts staket mellan buskarna för att dölja den. Men då hade vi förmodligen fått ett nytt brev om att vi inte hade ansökt om tillstånd för att sätta upp ett staket.

Tycker de kan ta en runda i området på sophämtningsdagen och skicka brev till de som ställer sina soptunnor på gatan, istället för på sin gräsmatta. Newsflash, de kan lyfta upp tunnorna från gräset. Jag lovar.

Och när de ändå håller på, skicka ett par brev till grannen som fortfarande inte kan hämta posten utan att parkera mitt i vägen mot körriktningen. Vad sägs om att i alla fall köra upp jämte postlådan och bara rulla ner fönstret och ta ut posten om de nu vill minimera antalet meter de behöver röra sig.

Så det ska bli trevligt det här. Än så länge är det ju bara hushållssopor men jag kan inte tänka mig att blöjor luktar hallon i den värmen. Och eftersom vi går ut till garaget från köket kommer ju den lukten in i huset. Och antalet kryp kommer säkerligen öka också.

Men det absolut viktigaste är ju att man inte ser någon soptunna från vägen. Gud förbjude.
Amen.

torsdag 9 juli 2015

Jävla getingar

Jag trampade precis på en geting i barnrummet. En svart, mot ett mörkt trägolv, så den syntes ju inte. Den stack mig inte som tur var. Och jag förstår inte vad den gör inne. Det här är den andra getingen som kommit in i huset på ganska kort tid. Jag tror inte att den kommer in genom någon öppen dörr för vi är väldigt noga med att hålla stängt. Jag var ute och klippte gräset igår men jag tror inte att det var då den kom in. De måste komma in via ventilationssystemet på nåt sätt. Så mycket hjälpte besprutningen alltså.
Som tur är har vi en service där vi kan ringa och be dom komma ut. Inte helt säker på att de gör någonting åt getingar om de inte kan se dom eller något bo. Men jag vet ju inte var de kommer ifrån heller. Jag vet bara att jag inte vill ha dom inne i huset och framför allt inte i det rummet.
Ibland tycker jag väldigt, väldigt illa om Georgia.

tisdag 7 juli 2015

Min telefon

När min telefon, iPhone 5, var cirka ett år gammal tappade jag den och förstörde skärmen. En dag före en semester. Men det löste sig snabbt eftersom de nu mera byter skärmen på Apple store. Som ny. Förutom märkena från när jag tappade den på marken när jag haft den i en vecka (bloody Mary till frukost på planet till Las vegas...). 

Förra året började batteriet bli riktigt dåligt. Det hade alltid varit sämre än Toms men nu var det ohållbart. Visade sig att jag kunde få batteriet bytt gratis. Tillverkningsfel. 

I våras började den stänga av sig precis hela tiden - enkelt återställning och den var som ny. Igen. 

Det var bara det lilla problemet med att av/på-knappen inte funkar. Det tar minst tio försök innan jag kan ta ett screenshot till exempel. Irriterande nog för att jag skulle överväga att skaffa en ny. Tills jag googlade och såg att de byter den gratis. Tillverkningsfel. Igen. 
Jag måste ha fått ett riktigt måndagsexemplar. 

Uppehållstillståndet

Det går inte fort där, i Vermont. De jobbar just nu på ansökningar inskickade i slutet av oktober förra året. 6 månader före min alltså. Så nån gång i januari kanske mitt blir klart. Allt före nästa sommar är ju helt godkänt. Men det får gärna sätta fart. Jag tror att Kalifornien är på januari-ansökningar. Det känns som att arbetsfördelningen inte är helt jämn där!

Det är för varmt här

Jag har handlat saker igen.

En sån här tex.

Halo Bassinest

Jag har gått och småtittat på den i cirka ett halvår men tyckt att den var alldeles för dyr och säkert onödig. Men jag bestämde att jag fick unna mig en lite småonödig sak.

Förra veckan var det nästan svalt här. Det var varmare i Borås än här när jag jämförde en dag. 23C här, 26C i Borås. Till exempel. Mycket åska och regn visserligen men det gick åtminstone att andas utomhus. Men nu är det slut på det. Dags för 35 grader och en massa luftfruktighet igen. Jag längtar till hösten. Sommaren kan kvitta här.

Ösregn, blåst och åska ett par minuter efter den här bilden togs.


Annars äter jag mest leverpastej hela tiden.


Leverpastej, "engelsk" gurka (dvs vanlig), ägg och kaviar. Bästa frukosten. Och lunchen och middagen. Jag skulle inte kalla det en craving, bara vanlig, hederlig svensk frukost. Nu saknar jag bara god, naturell yogurt.

Appropå mat så är Tom rätt jäkla bra på att laga mat nu. Så himla skönt att bara kunna sitta och vänta och bli serverad middag. Vi hade väl tänkt grilla i helgen men vädret var lite instabilt så vi ville inte chansa. Det är klart att vi kan flytta ner grillen till uteplatsen under decket men så noga är det inte. Det blir tillräckligt mycket grillat ändå. Och s'mores kan man göra på spisen, över gaslågan.

S'mores gjord på spisen. Eftersom det regnade hela helgen.


Jag har försökt i ett par år nu att laga mac & cheese, utan Velveeta. Jag vet ju att det är godare med. Kraft Mac & cheese tex, till och med den man gör i micron, är så himla god. Och det blir inte lika bra när jag gör det själv med riktig ost. Så jag har gett upp nu. I med Velveeta då. Det blir mycket godare.

Kontroll idag igen. Samma som alltid. Skitjobbig invägning (kanske ska sluta äta godis och Cheetos?) och all annan rutin. Jag glömde fråga om läkaren kunde se åt vilket håll hon är. För jag har verkligen ingen aning.