fredag 27 november 2015

Thanksgiving

Jag hade en jättebra plan för maten igår. Jag skulle laga maten och Tom skulle ha Elsa. Nu blev det precis tvärtom och det kunde man väl räknar ut med lilltån. Han gjorde ett förvånansvärt bra jobb. Inte hans fel att sweet potato casserole är ganska läskigt och green bean casserole visst inte blir så bra med frysta bönor. Men nu har vi provat en ganska traditionell thanksgiving. Förutom en massa släkt då. Och med bara kalkonbröst istället för en hel fågel. 

tisdag 24 november 2015

3 månader



I lördags blev Elsa 3 månader, och är redo för kläder i storlek 6-9 månader. Av vissa märken vill säga. Helt hopplöst med kläder här. I normala storlekar hat hon snart vuxit ut 62. Mycket, mycket enklare. 

Hon har börjat fatta att hon kan styra sina händer och vill ta tag i allt. Helst mitt skinn. 




Passansökan

Vi åkte till probate court idag för att ansöka om pass till Elsa. Var ute i god tid för att slippa trafik och för att Tom inte skulle bli allt för sen till jobbet. Så långt var allt väl. Men när vi kommer fram till luckan ser vi att de bara tar checkar eller money orders. Och vi hade inga med oss. Jag brukar ha checkboken i väskan men numera slänger jag bara i plånboken i skötväskan. Det kanske hade gått fortare att gå till en bank och skaffa en money order (två egentligen, eftersom man betalar två olika instanser. US departement of state för passet och probate court för handläggningen) men Tom åkte hem och hämtade checkar och jag och Elsa stannade kvar. Jag tänkte få henne att sova men de renoverade entrén så det var lättare sagt än gjort i det oväsendet. Men vi slapp åtminstone kommentarer och offentlig amning. Alltid något.  Under tiden kom en familj på fyra personer och skulle ansöka om pass men de hade inte heller några checkar med sig. De valde att skaffa money order och kom tillbaka en minut före Tom. Så nu fick vi stå i kö också. 
Väl framme visade det sig att Elsas birth certificate var felaktigt. De hade satt Burns som mitt maiden name/birth bame (oklart vilket de ville ha, i mitt fall är det ju inte samma sak). Jag vet inte om det här kan göra att passet inte blir godkänt men hon tog alla papper och tog betalt i alla fall. Jag hoppas det går igenom för det skulle svida att betala ytterligare $105. Man skulle kunna tro att de kunde fixa till misstaget där, eftersom vi var på probate court där de utfärdar birth certificate men vi skulle kontakta sjukhuset. Jag vet att Tom fyllde i det rätt för han kämpade med att få plats med alla namn på det där formuläret, så det måste vara sjukhuset som gjort fel. Så nu får vi väl prata med dom. 
Vilken tur att vi skaffade 10 kopior av det där dokumentet. Med fel namn. 

Allt det där före 9:30 på morgonen.  

Lite roligt var det kanske att kvinnan i luckans mamma var från Sverige och hon hade släkt i Skåne och Uppsala. 


söndag 22 november 2015

Pass

Det känns väldigt olustigt att vi inte kan lämna landet så länge Elsa inte har något pass. Mitt green vardagar ju gått ut men tar jag bara med mig pappret om att det är förlängt under tiden jag ansöker om att ta bort villkoren på uppehållstillståndet kan jag resa även om det är lite bökigt. 
Så när hennes birth certificate var klart tänkte vi skaffat pass omgående. Det blev inte riktigt så, men nu i veckan har jag försökt ta hennes passfoto. Man får ta ett eget kort här, det måste bara vara mot en vit bakgrund och man får inte ha skuggor i ansiktet. Det går till och led att lägga ett lakan över bilstolen och ta kortet där. Så här små barn behöver inte ens ha ögonen öppna eller titta in i kameran så jag trodde det skulle vara ganska lätt att få till ett kort. Det var det inte. 


Alla de här korten har ju skuggor för det första men jag tror inte att de där ansiktsuttrycken hade varit ok. 

Jag tror jag fick till ett till slut, så nu ska vi bara komma iväg till ett ställe där de tar emot ansökan. Vi måste vara med alla tre och de har bara öppet mellan 8 och 16. På posten måste man beställa en tid men på probate court är det bara att dyka upp så vi åker nog dit en morgon. 

Det är hemskt dyrt att skaffa pass här. $105 med alla avgifter. Jag minns inte vad det kostar i Sverige men det kan inte vara lika mycket som här. Att skaffa svenskt pass här kostar ungefär $200 och det är mycket mer än i Sverige i alla fall. 


tisdag 10 november 2015

Foton


Tom har en ganska bra kamera med väldigt bra linser. Han brukade ta kort på flygplan förr. På uppvisningar och sånt där. Det känns lite onödigt att inte använda den så jag plockar fram den ibland och tar lite kort på Elsa. Det är inte alltid hon tycker det är särskilt roligt men ett par bilder brukar det bli. Den här gången kom vi med på bild också. 





Hon har en virvel i håret, efter sin pappa. Den börjar synas nu igen när håret har vuxit ut. 

Sit me up

Vi har en babysitter på nedervåningen som funkar hur bra som helst om man behöver göra något i köket eller bara behöver två händer en stund. Bärselen funkar också men den är ju inte lika snabb. På övervåningen finns ingenting så där måste jag lägga henne i sin säng eller inte få något gjort. Tanken var att vi skulle köpa en billig babysitter till men det kändes så onödigt. Så jag impulsköpta den här i går kväll. 


Elsa är nog inte riktigt stadig nog för att använda den än men det är inte långt borta. Den har inget ljud och den rör inte på sig så jag vet inte hur populär den blir...

Vår vardag

Jag brukar för det mesta planera att komma ur och gå med vagnen, men det blir aldrig av. Ett projekt om dagen brukar räcka och oftast blir det middag eller tvätt. Resten av tiden spenderas på soffan eftersom Elsa inte är så pigg på att sova på egen hand på dagen. Och så länge det funkar på natten gör det inte så mycket. 
Idag kom vi faktiskt iväg till affären. Inte för att vi behövde något egentligen men det var skönt att vara lämna huset en liten stund. 


Solen skiner idag, men vi kommer nog inte ut och går ändå. Oddsen är lite bättre eftersom ingen av oss fortfarande har pyjamas på oss i och för sig. Efter att jag gav upp tanken på att komma i jeans den här säsongen så har jag bott i leggings. Jag är ganska säker på att jag inte varit bekväm i det i Sverige men här bryr jag mig inte över huvud taget. 

Jag hittade en ny sorts leverpastej i helgen men den var inte alls god. Nästan äcklig till och med :(

Jag har ätit chokladkaka till lunch, tyskt starkt godis till efterrätt och tänker intr laga middag idag. Vi har fortfarande frysen full sedan innan Elsa föddes så den här veckan är det projekt tömma frysen på färdiglagade måltider. Vi behöver inte ett lager på 22 stycken. 


Post

Igår var nog bästa post-dagen någonsin. Istället för bara räkningar ovh skräppost så kom det paket från Sverige, tyskt godis postat i SFO (det är redan slut) och alla julkort vi beställt. Bland annat. 

Paketet från Sverige innehöll saker som mormor stickat. Elsas mormor alltså :)
Hon är så himla bra på det där!


Den här tröjan är så fin och den passar perfekt nu. Precis lagom till det lite svalare vädret. Den och raggsockorna i samma paket. 




Gift ftw

Att spruta gift runt dörren verkar ha hjälpt. Eller så är nyckelpigorna borta. Vi har bara sett en inne sedan dess i alla fall så oavsett anledningen är det skönt att ohyran är borta. 

Det är det absolut värsta med Georgia. Alla kryp. Det är värre än hettan och luftfuktigheten på sommaren. Det är lätt att säga nu när det nätt och jämnt är sweater weather i och för sig!

fredag 6 november 2015

Nyckelpigeinvasion

Nu är nycklepigorna tillbaka. Jag såg något jag trodde var en spindel igår men det måste varit en nyckelpiga. Och idag såg jag ett par stycken vid dörren till decket igen. Jag försökte få ut dom så gott jag kunde men de håller ju till mellan dörren och karmen liksom, så öppnar man dörren så kommer det ju in fler än man lyckas få ut. Förra året höll det nog på en månad eller två. Minst tio nya varje dag. Tom sprayade med nåt spindelgift runt dörren (med öppen dörr så det går inte vara på nedervåningen nu) men jag tror inte det hjälper alls. De som var där just nu dör ju men det kommer fler hela tiden. Så det är väl bara att bita ihop, plocka fram dammsugaren och ta bort dom. Varje dag. Fram till jul.

Jag trodde de var ganska harmlösa men de bits tydligen. Så nu gillar jag dem ännu mindre.

måndag 2 november 2015

2:a november 2015

Jag hinner inte med! Jag skulle kunna mobilblogga i och för sig. Jag får nog göra det.
Vad har hänt sen sist då? Jag har provat mina ringar. De passade inte. De gick på ganska lätt men fingrarna började svullna upp på en gång, så jag fick inte av dom. Men väldigt mycket våld och vaselin fick jag av en ring. Jag gav nästan  upp när den var halvvägs, övre delen av fingret var mörkblått och den undre kritvit. Men jag tänkte att det inte blev bättre av att den satt fast på mitten så jag fortsatte. Efter det svullnade fingret ännu mer och när jag skulle försöka få av nästa ring gick det inte alls. Och ju mer jag försökte desto mer svullnade fingret. Jag försökte (redan innan) med att linda tandtråd runt fingret, hålla det i isvatten, hålla det högt. Ingenting hjälpte. Till slut fick jag panik och bad Tom komma hem så att han kunde ta hand om Elsa medans jag fick ringen avklippt. Dessutom visste jag inte hur väl jag skulle kunna köra eftersom fingret hade börjat pulsera på grund av strypt blodflöde.


Vi åkte till inte en, utan tre brandstationer innan vi hittade en som inte var tom. Jag hade fortfarande pyjamas på mig. Prioriteringar. Elsa var påklädd och mätt i alla fall. Hon sov sig igenom alltihop.

Vi var hos tandläkaren på kontroll. Jag har gnisslat sönder två tänder så jag ska tillbaka på onsdag och fixa till dom. Gulp. Ser inte fram emot det alls. Tom tar ledigt från jobbet och hänger med med Elsa. Han skulle egentligen jobbat hemifrån och stannat hemma med henne men man får inte mycket gjort när hon är missnöjd, och vi har inte tränat med flaska nåt mer.

Elsa har hunnit bli två månader.


Hon ler och skrattar till och med ibland. Äter mest hela tiden och sover ganska bra på nätterna. Har vuxit ur alla kläder i 0-3m/56 sedan ett par veckor tillbaka.

Hon var på sin tvåmånaders-koll också. 83:e percentilen i längd och 40:e i vikt. Lång och spinkig. Hon fick sprutor som hon inte brydde sig så hemkst mycket om och ett vaccin mot rotavirus som hon fick oralt. Sköterskan lyckades spruta det rakt ner i halsen på henne så hon kaskadkräktes resten av tiden vi var där. 

Vi var på en träff i området, en pot luck i klubbhuset. Det var väldigt högljutt och inte särskilt roligt faktiskt. Trevliga människor visserligen, men det var för högljutt för att ens kunna prata. Vi träffade en liten kille som är två veckor äldre än Elsa i och för sig. Alltid kul att det finns andra barn i samma ålder i området.

Det finns dåligt med Halloween-outfits till så här små barn så jag hade inte skaffat nån. Men vi hade något hemma som fick duga.


Hon är ju inte så medveten om vad som händer ändå.

Vi ställer ju om till vintertid en vecka efter Sverige så vi gjorde det i helgen. Det går väl ganska snabbt att anpassa sig men den här veckan blir lite körig på kvällarna. Elsa brukar bli trött vid sju-tiden i vanliga fall och Tom kommer hem från jobbet vid halv sex. Så nu har vi ungefär en halvtimma på oss att få middagen färdig, äta och eventuellt bada Elsa. Stressigt värre. Kanske ska sänka ambitionsnivån på maten ett tag. Fryspizza är inte helt illa det heller.

Klockan är nio och jag är trött. Så jag går och lägger mig. För att jag kan.