fredag 23 maj 2014

Husinspektion

Igår vid tvåtiden ringde det på dörren. Utanför stod en man som påstod att han skulle inspektera huset. Det var ingen som hade talat om det för oss, men det fick väl gå bra. Han började utanför huset och jag plockade upp inne under tiden. När han var klar knackade han på igen och kom in. Med 4 andra personer i släptåg. Tydligen de som ska köpa huset. Eller den unga tjejen som vill köpa huset och hennes syster som ska bo där med henne och deras föräldrar som är på besök från Vietnam. Så jag satte mig på altanen och lät dom gå och inspektera och pratade med systrarna om Vietnam och Sverige. Kom att tänka på en rolig incident från Vietnam (griiiiiiseeeen) men det kändes inte som att det passade.

Tom var på möte i Stockbridge med advokaten så han kom hem vid 4 och då var de fortfarande kvar. Tur det, för jag hade ingen aning om det mesta inspektören frågade om.
Vi fick ett par punkter som behöver fixas, och ett par saker som de nya ägarna behöver veta om. Inget som vi måste göra.


  • Varmvattenberedaren behöver installeras om. Den är inte laglig som den är nu. Dessutom finns det en fuktskada i väggen bakom den så vi behöver förmodligen reparera väggen där också. Låter skitjobbigt och dyrt.
  • Han hittade fukt och mögel under huset. Fukten kommer förmodligen från en stupränna de installerade när de renoverade taket förra året. Det kändes inte helt bra att de bara lät den gå ner i ett hål genom altanen men de bedyrade att det skulle funka så bra så. Nu är det precis innanför den väggen under huset som vi har vatten. Skitbra.
  • Det fanns lite grönt mögel under golvet, under huset. Just det möglet var ingen fara. Han såg även nått vitt som växte där som han inte visste vad det var. Men det går förmodligen att städa bort bara. Synd att jag inte går ner där annars hade jag ju kunnat hjälpa till.
  • När de renoverade taket förra året klippte de av sladdar till ett par fläktar som sitter på vinden. Utan att installera dom igen. Så det måste vi fixa också. Eller Tom måste fixa det.
  • Vi måste ta hit en annan inspektör så vi kan få papper på att vi inte har termiter i huset. Det tror jag inte att vi har, men det har funnits i garaget för 15 år sen tydligen.
  • Tom såg nån notis om att det var stökigt i garaget. Pfft. Vi ska ju flytta och har ingen annanstans att förvara alla extra saker just nu. 
Himla bra folk vi hade här förra året. Och det var den contractor som hade högst betyg på Angie's list. Med marginal. Man kan ju undra hur jäkla dåliga de andra är...

Det första inspektören frågade var om vi fick rabatt på IKEA. Han hade tydligen ungefär hälften av de möbler som vi har själv.
Över lag gick det väl ändå hyfsat. Han tyckte huset var himla fint. Och väl underhållet. Förutom det där med fukten och varmvattenberedaren då.

På tisdag kommer de och gör en värdering av huset. Den här gången ringde de före i alla fall. Om de värderar huset till lägre än det priset vi har kommit överrens om så kan köparna inte få lån för den summan. Antingen måste de få tag i mer pengar eller så får vi sänka priset. Men det har vi inte tänkt att göra. 

Hela den familjen var himla gullig så jag hoppas att allt går igenom. Det känns ganska bra faktiskt att det är de som ska bo här. De undrade om de kunde komma hit innan de flyttar in och plantera fruktträd i trädgården. Klart de får göra det.
De undrade även om vi kunde tänka oss att sälja några möbler. Köksön kan vi tänka oss att sälja, den har vi ingen plats för i huset egentligen. Och de vill väldigt gärna köpa bokhyllorna i datorrummet. De passar ganska perfekt här inne så det kan vi nog tänka oss. Men resten av möblerna behöver vi, annars måste vi bara ersätta dom och då är det ju bara en ren förlust.
Vi behöver någon sorts bokhylla i det nya huset också men vi vet inte vart vi skulle ha dom ändå just nu.
Så det är väl allt. 

1 kommentar:

  1. oj, det var mycket som hade hänt. Tråkigt med möglet men samtidigt mycket positiva saker.

    Hoppas det inte blir så dyrt med fukten och fixa iordning det. Håller tummisarna igen ^^

    SvaraRadera